Kırklareli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

Istrancalar bu nedenle çok ama çok önemli bir doğal varlığımızdır.

25 Temmuz 2022, Pazartesi 13:02

Istranca dağları son buzul çağını yaşamadığı için, Kırklareli il sınırları içinde 2117 bitki türü ve 2062 hayvan türü olmak üzere toplam 4179 tür canlı tespit edilmiştir.   Istrancalar bu nedenle çok ama çok önemli bir doğal varlığımızdır.
Fakatsız, Amasız, Ancaksız mutlaka koruma altına alınmalıdır. BG tarafı gibi biyosfer rezerv alanı. 12 yıldır UNESCO ya sunulmak üzere  bekleyen Biyosfer rezerv alan projesi onaylanarak yürürlüğe girmelidir. Eksikleri olmasına rağmen Kırklareli’nin Kültür Varlıkları Envanteri yapılmış, ancak oldukça zengin biyoçeşitliliğe sahip ilimizin Tabiat Varlıkları Envanteri yapılmadı. Yapılmadıkça da  Doğal varlıkları kaybetmeye devam edeceğiz.  
DOKU Derneği’nin   kuruluş amacı ve çalışma ilkelerinden birisi de, doğal varlıkların korunması, tespitlerinin yapılması, tanıtılması ve tescil  edilmelerini sağlayarak, koruma altına alınması ve gelecek nesillere taşınmasıdır.
Konularında uzman olan, Bölgesel ve Ulusal ölçekte çalışmalar yürüten dernek üyelerimiz ve Kent Konseyi Çevre Meclisi ile yürüttüğümüz saha çalışmaları sırasında küresel ölçekte nesli tehlike altında olan Küçük Akbaba yuvası tespit etti. Yuvada yavruların varlığı, bölgenin üreme alanı olduğunu göstermektedir. Sürdürülebilir olması için bölge koruma alanı ilan edilmelidir. 
Bölgede çalışma yürüten DOKU Derneği  saha ekibini   sevindiren 2022 Temmuz ayında müthiş bir gelişme yaşandı. Uzun yıllar önce var olan, ancak son yıllarda görülemeyen 2062 hayvan türünden biri olan küçük akbaba çifti   Kırklareli Istrancasında yuva yaptı ve  yavru çıkardı.  
Küresel ölçekte kırmızı liste kategorisi nesli tehlike altında (EN) olan türün nüfusunda son 10 yıl içindeki %90’lara varan büyük kayıp, nesli en kritik şekilde azalan canlı türlerinden biridir.
Küçük Akbaba türleri için en büyük tehdit dolaylı ve doğrudan zehirlenme olarak dikkat çeker. Diclofenac adlı etken maddeyi içeren ilaçlar hayvanların leşleri ile beslenen akbabaların yüksek sayılarda ölümlerine neden olmuştur. Pek çok ülkede yasaklanan ve yasaklanması için kampanyalar sürdürülen etken maddenin kullanımı ülkemizde de serbest durumdadır. 
 
Ayrıca   zehirleme çok sayıda ve türde akbabanın ölümüne neden olmaktadır. Diğer türler için olduğu gibi, kırsal alanın boşalması sonucunda yaşam alanı ve besin kaybı, elektrik hatları ve rüzgar tribünleri ile çarpışmalar küçük akbabalar içinde tehditler arasındadır.
Ormanlarımız Enerji Üretim ve Patlatmalı Madencilik alanları olmamalıdır.. 
Ormanlar, bitki ve hayvan türleri için kritik yaşam barınma ve üreme alanlarıdır. Ormanlarda yaşayan türler, orman sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Ormanlık habitatlarda meydana gelen  değişiklikler, onlara bağlı olan türlerin yok olmasına yol açıyor.  
Ormanın temel fonksiyonları olan oksijen üretimi, su kalitesini artırması, toprağın yüzeysel akışını durdurması, karbon yutak alanı olması, yaban hayatı için yaşam alanı olması vs gibi fonksiyonlarını yerine getiremeyecek olması durumları göz önünde bulundurulduğunda, orman bütünlüğüne zarar verecek projelerde bilim insanlarının uyarılıları mutlaka dikkate alınmalıdır. 
 
  Küçük Akbabanın üreme ve beslenme alanlarının korunması için alanın  koruma alanı ilan edilmesi için ilgili kurumlar nezdinde girişimleri yaptık. DOKU Derneği olarak türler  ve koruma alanlarını belirleme  çalışmalarımıza gönüllü uzmanlarımız ve gönüllü akademisyenlerle devam edeceğiz. Geleceğe bırakılacak en değerli mirasımız doğamız..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum