''Kanlı Yasa'' ve Yerel Siyaset
14 Ağustos 2024, Çarşamba 15:46AKP tarafından meclis gündemine getirilen ''Hayvanları Koruma Kanunu'' olarak makyajlanan ama kamuoyunda ''Kanlı Yasa” olarak bilinen yasa, muhalefetin ve yaşam hakkı savunucuları ve hayvanseverlerin tepkilerine rağmen, Cumhur ittifakının oyları ile TBMM'de kabul edildi.
Kanlı yasa Cumhurbaşkanın onaylaması ile resmî gazetede yayımlanmasının ardından yasalaştı.Kırklareli'de de Sokak hayvanları ile ilgili dernekler ortak eylemler ile yasanın engellenmesi için İstasyon Caddesi’nde ve ardından Gar Binası önünde iki haftayı aşkındır gece etkinlikleri, basın açıklamaları ve yürüyüşler düzenleyip kanlı yasaya karşı çıktılar.CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'li belediyelerin bu yasayı uygulamayacağını ve hayvanların yaşam hakkını savunarak yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını ifade etti.Kırklareli'de de hayvanseverler ve yaşam hakkı savunucuları tepkilerini yürüyüşler, basın açıklamaları ve açtıkları pankartlarla dile getirdiler.
Kamuoyu ve hayvanseverler haklı olarak yasanın uygulayıcısı konumunda olacak Belediye Başkanı Derya Bulut yada Belediye Başkan Yardımcılarının Kırklareli'ndeki yapılan eylemliklerinde her etkinlikte var iken bu etkinliklerin hiçbirinde yer almaması ve sessizliğini koruması yasanın karşısında mı, destek mi veriyor, merak ediyor ve haklı olarak da soruyorlar.AKP nin meclise getirdiği ve Cumhur ittifakının oylarıyla kabul edilen bu yasayı uygulayarak savunacakmısınız yoksa Cumhur ittifakının desteği ile seçilmiş bir Belediye Başkanı olarak bu yasanın karşısındamı tavır alacaksınız merak ediyoruz diyorlar.
Mecliste sert muhalefet yapan başta CHP yasa ile ilgili stand açmış izma kampanyaları düzenlemiş ve Yaşam hakkı savunucuları tarafından düzenlenen etkinlikliklere katılım sağlamış ama geçmiş seçimlerde Millet İttifakı olarak bilinen partilerden İYİ Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Zafer Partisi ve diğer partilerin eylemlere aktif olarak destek vermediği gözlemlenmiştir. Bu partililerin dığında sadece TİP il ve ilçe teşkilatı gücü oranında her etkinlikte yasaya muhalefet eden bir siyasi parti olarak katılımcılara destek vermiştir.31 Mart seçimlerinden sonra Yürütme Kurulunu yenileyen Kırklareli Kent Konseyi de Hayvansevereler ve yaşam hakkı savunucuları tarafından kanlı yasaya karşı düzenlenen eylemlere maalesef aktif katılım sağlamamıştır.
Kırklareli'de sokak hayvanları ile ilgili üç dernek ortak eylem birliği kararı alarak ''Kanlı yasaya onay verenleri de unutmayacağız. Yasa meclisten geçmiş olsa da şimdi sırada Anayasa Mahkemesi süreci var. Mücadeleden bir adım bile geri atmayacağız. Sizler, Sayın Belediye Başkanımız, Siyasi Partiler ve STK temsilcileri bu yasanın çıkması ve çıkmaması konusunda neresindesiniz? Bilmek istiyoruz. Ama sizler bilin ki bizler susmuyoruz, korkmuyoruz, sokak hayvanlarının sesi olmaya, ve onların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz.” ifadesinde bulundular
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
ünal çeliker
23-08-2024 16:05sokak köpekleri insanları ısırıyor diye kanlı yasaya olur diyenlere soralım.çocuklarımıza tecavüz edenleri,sokakta ve evde kadın çocuk ayırmadan öldürenleride zarar veriyorlar diye uyutacakmıyız.bu yasa ne insani nede vijdani değil üzgünüm.derhal iptal edilmeli