Kırklareli
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

TÜİK’ İN, ENFLASYON VE İŞSİZLİK RAKAMLARINI ÇARPITMASI OLAYI

16 Haziran 2021, Çarşamba 13:43

AKP-Saray iktidarı tarafından, tamamen, toplumu kandırma kurumuna dönüşen TÜİK, adet olduğu üzere, her ay açıkladığı enflasyon ve işsizlik rakamlarını, Mayıs ayında da açıkladı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon ve işsizlik rakamlarının , diğer zamanlarda olduğu gibi, toplum, ülke ve çarşı-pazarda, yaşanan gerçeklerle hiçbir ilişkisi yoktur. Bu rakamlar, işlerin iyi gittiğine halkı inandırmak için uyduruluyor. Bütün politikaları iflas etmiş AKP -Saray iktidarının, emirleri doğrultusunda uydurulmuş fantastik rakamlardır. Memleketin somut durumunu yansıtmıyor. İktidarın, kaba reklamından ibaret rakamlardır..

AKP iktidarının izlediği, sermaye yanlısı ve emekçi-emekli düşmanı rantçı politikası yüzünden ekonomik kriz içindeydik. Uzun zamandır devam eden pandemi koşullarının yarattığı olumsuzluklar da eklenince, başta ekonomi olmak üzere, bütün alanlarda dayanılmaz bir krize girildi. İktidar, ekonomik, sosyal, siyasi ve pandemi salgını krizini yönetemedi. Aciz kaldı. Çünkü, iktidarın temel politikası, halkı ve memleketin geleceğini düşünmek değil, kendilerinin ve yandaşlarının, talanı ve rantı için çalışmak olduğundan, bu süreçte, zenginleri daha zengin, yoksulları daha yoksul yapan orman düzeni ortaya çıktı.

Devletin Anayasasında sosyal devlet yazmasına rağmen, iktidar, halka yardım etmek bir yana, iban numarası vererek yardım istedi, Başta beşli sermaye çetesi olmak üzere, sermaye kesimine milyarlarca kaynak aktarırken, milyonlarca vergilerini silerken, ‘yap,işlet’ denen soygun yöntemiyle ülkenin milyarlarca parasını bunlara aktarırken, sıkıntıda olan esnafa, köylüye vb,.hiç bir sorununu çözmeyen küçük kredilerle oyalayıp daha çok borç yükü altına soktu. Emeklilere ise, bu süreçte tek kuruş yardım ve destek yermedi. Kaderine terk etti. Üvey evlat gördü. Emekliler, bu ayrımcılığı unutmayacak.

Pandemi sürecinde, işverenler, iktidarın göz yumması nedeniyle, yasak olmasına rağmen, yüz binlerce işçiyi, işten çıkarıp sokağa attılar. Yüz binlerce küçük ve orta ölçekli işyerleri, kriz yüzünden iflas edip kapandı, Sahipleri ve çalışan yüz binlerce insan işsiz kaldı. Yıllardır yatırım yapılmadığından, istihdam da olmayınca, milyonlarca işsizler ordusu oluştu. İktidarın izlediği, talan ve rant politikası, içeride ve dışarıda, döviz kredili milyarlarca borçlanma sonucu, başta tarım ürünleri olmak üzere, her ürünü dövizle dışarıdan alması, dövizi ve Pazar fiyatlarını füze gibi fırlatmaya yol açtı. Halk, açlık ve sefalete terk edildi. iktidar, lüks yaşamından, ölçüsüz kamu harcamalarından, ihalelerle kaynakları harcamaktan vazgeçmedi.

Paranın değeri hızla düşüyor. Döviz, füze gibi saat başı yükseliyor. Çarşı-Pazar fiyatları el yakıyor. Gerçek enflasyon en az P-60 civarındayken, emir kulu TÜİK yetkilileri, ahlaksız ve aymazca , Mayıs enflasyonunun ile olmadığını ilan ediyor. Nerden aldınız bu rakamları vicdansızlar?. Sizler, iktidar bürokratları olarak, 3-5 yerden on binlerce lira alırken , milyonlarca emekli, çalışan, asgari ücretli, işsizler, açlık ve sefalet içindeler. Utanmıyor musunuz.? Aynı rezillik işsizlik rakamları için de geçerlidir. Milyonlarca mevcut işsizin üzerine, pandemi ve azgın rant işleyişiyle, yüz binlerce yeni işsizler eklenmesine rağmen, TÜİK’e göre, işler iyiye gidiyor, işsizlik azalıyor. İstihdam artıyor. Ama, hangi gezegende olduğu belli değil.

Bu kadar acı gerçekler ortadayken, TÜİK bunu neden yapıyor?.Tek parti ve tek adam rejiminin emirleri gereği yapıyor, yaptırılıyor. Bir yandan iflas etmiş bir iktidarın, hala güçlüyüz, işler yolunda mesajı verilmek isteniyor. Diğer yandan da, Temmuz ayında Kamu çalışanlarına ve kamu emeklilerine, zam verilmesi gerekiyor. Enflasyon ne kadar az olursa o kadar az zam verilecek. Kamu çalışan ve emeklileri yine açlığa mahkum edilecek.(Merkez bankası bile, bu rezilliği görüp, enflasyon ve dolar kuru tahminini yükseltmiş) Ancak , onurlu ve namuslu kamu çalışanları ve emekliler, yıllardır kendilerini açlığa ve yoksulluğu mahkum eden, verdiği sözleri tutmayan, bizleri kandıran iktidar muktedirlerine, ilk seçimde gereken dersi vereceklerdir. Onurlarına sahip çıkacaklardır