Kırklareli
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

ARMAĞAN BARAJI NEREYE AKACAK..?

03 Aralık 2021, Cuma 12:26
ARMAĞAN BARAJI NEREYE AKACAK..?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı  web sayfasında  02.11.2021  tarihinde  yapılan duyuruda;

KIRKLARELİ il MERKEZ, Çağlayık Köyü mevkiinde DSİ 11. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından yapılması planlanan Çağlayık Barajı, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri ve Beton Santrali projesi  duyurusu yapıldı. 30.11.2021 tarihinde de Halkın Katılımı Toplantısı duyurusu yapılması üzerine ÇAĞLAYIK köyüne gittik.

ÇED BAŞVURU DOSYASINDA

Ülkemiz sınırlarını baraj aksından yaklaşık kuş uçuşu 6.5 km sonra terk ederek Bulgaristan’a geçen Koca Dere üzerinde inşa edilecek Çağlayık Barajı ile Koca Dere suları depolanacak, bu sular önce, membada yine Koca Dere üzerindeki Kula-2 Göleti’ne, buradan da Kula-1 ve Kula-2 göletlerinden aktarılabilen sularla birlikte Kayalıköy Barajı’na aktarılarak buradan Edirne ve Kırklareli il ve ilçelerinin içme-kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacaktır. Deniliyor

 

Biz Kırklareli’de yaşayanlar yıllar önce inşasına başlanan, yaklaşık %50 si tamamlanan  Armağan Barajından gelecek çok iyi kaliteli içme suyunu beklerken ne oldu da, Şimdi yeni bir proje ile karşı karşıya kaldık.

Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri yaptıkları açıklamada “içme suyu ihtiyacının 2019 yılında Armağan Barajı'ndan sağlanacağını bildirdi.”

Kaynak: https://www.haberler.com/kirklareli-nin-icme-suyu-armagan-baraji-ndan-11375020-haberi/

“AA muhabirine yaptığı açıklamada, içme suyunun kapalı sistem boru hattı ile Armağan Barajı'ndan Kırklareli'ne getirildiğini söyledi. 25 kilometrelik boru hattının 12 kilometresinin tamamlandığını, çalışmaların hızla devam ettiğini  

Çalışmalarda zaman zaman sıkıntılar yaşansa da, son 1 yıldır çalışmaların hız kazandığını, Armağan barajının su tutuma kapasitesinin 50 milyon metreküp olduğunu bu oranın kentin su tüketimini rahatlıkla karşılayabileceğini” belirtmiştir.

 

Armağan Barajı İçme suyumuz olacak diye, Kırklareli Kent Konseyi ve NKÜ Çorlu Çevre Mühendisliğince Armağan Barajına gelen, akar özelliği taşıyan derelerden, barajın girişinden ve çıkışından aylarca süren çalışmalar yapılmış,  numuneler alınmış, sonuç olarak yapılan analizlerin değerlendirilmesinde DSÖ ve AB Yüzey suları çerçeve direktifine göre  ÇOK İYİ STATÜLÜ İÇME SUYU  durumunda olduğu ve mutlaka korunması gerektiği vurgulanmıştır.

 

KIRKLARELİ KENT KONSEYİ VE NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ FAKÜLTESİNİN AYLARCA SÜREN ÇALIŞMASI BOŞUNA MI YAPILDI.?

 

Yaklaşık %50 si tamamlanan içme suyu isale hattının inşasında vazgeçilip Yeni proje ile içme suyunun Çağlayık barajından karşılanacağının belirtilmesi KAMU ZARARI oluşturacaktır.

Neden proje değişikliğine gerek  duyulmuştur.? Günümüzde içme suyumuzu temin ettiğimiz Kırklareli barajını besleye Armağan barajı Kırklareli İçme suyu olmayacak ise nereye verilecek.? Bu sorulara cevap bulmak için çağlayık köyünde ki HKT na gittik.

 

 

ÇAĞLAYIK BARAJI

Türkiye tarafında KOCADERE olan akarsuyumuz, 5-6  km sonra sınırı aştığında Bulgaristan tarafına geçmekte olan sınır aşan sular statüsündedir. Karşı tarafta ki adı VELEKA dır. Karşı tarafın ıstrancaları Bulgaristan tarafında Biyosfer rezerv alanı olarak, 26 yıldır koruma altındadır. Korunan alan Bulgaristan topraklarının %1 ni kapsamaktadır. Biyosfer rezerv alan sınırlarında kalan VELEKA nın tamamı SİT kapsamında olup koruma altındadır.

 Veleka , Istranca'nın en büyük ve en uzun nehridir. (147km). Türkiye'deki Demirkapu zirvesinden doğar ve güzel boğazlarla 340 masl'de Bulgaristan'a akar.  Veleka'da 32 balık türü vardır Bunların bazıları kırmızı listededir.

Baraj projesinde dere üzerinde kırma eleme yıkama tesisinden oluşacak kirlilik BERN sözleşmesine aykırılık teşkil edecektir.

AVRUPA'NIN YABAN HAYATI VE YAŞAMA ORTAMLARINI KORUMA SÖZLEŞMESİ Bu Sözleşme, 9 Ocak 1984 tarih ve 84/7601 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 20 Şubat 1984 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır

Yaşam Ortamlarının Korunması bölümü Madde 4Akit Taraflar, bu maddede belirtilen doğal yaşam ortamlarının sınır bölgelerinde bulunmaları halinde, bunların korunması amacıyla, çabalarını uyumlu kılmak yönünden eşgüdüm sağlamayı taahhüt ederler.

Sonuç olarak; İçme ve kullanma suyu barajı ihtiyaçlar doğrultusunda elbette yapılmalıdır. Ancak Armağan Barajından gelecek 1.sınıf su inşaatı  Neden durduruldu, Neden yeni bir proje yapılmak isteniyor.? Bunu soruyor sormaya devam edeceğiz. Kamu kaynakları ve doğal kaynaklar  yerinde ve doğru kullanılmalıdır.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Ziya cinar
    04-12-2021 17:17

    Soz konusu baraj Kula havasının içindedir (%70)ama ne hikmetse çağlayık ismi on planda ısrarla telaffuz edilmektedir

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum