Kırklareli
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

2024  1 MAYIS’ININ ARDINDAN

05 Mayıs 2024, Pazar 17:06


       İşçi sınıfının, Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele  Günü olan, bir  1 MAYIS gününü daha  geride bıraktık. İşçi ve  emekçi bayramı  olan  bu  1 Mayıs’da da, işçiler ve  emekçiler, demokrasi ve  özgürlük  yanlısı  dostlarıyla birlikte, İstanbul  hariç, Türkiye’nin bir çok yerinde miting, yürüyüş, basın  açıklamaları ve çeşitli  sosyal etkinliklerle,coşkuyla kutladılar. AKP iktidarı,  geldiği günden beri, işçisınıfına, emekçilere, emeklilere, demokrasiye, hak ve özgürlüklere düşman olan  zihniyeti gereği, Emek ve Demokrasi mücadelesi açısından sembol olan, Taksim  meydanını, bu emek  bayramında da  kapattı. Sıkıyönetim ve olağanüstü hallerde bile  görülmeyen gaddarlıkla, kısıtlama, baskı ve tehditle, İstanbul’u, israil vari ablukaya  aldırdı. Karayolu, deniz ve raylı sistem yollarını  kapatarak ulaşımı engelledi. Böylece kitlelerin toplanmasını ve Taksimde buluşmalarını engelledi. Saraçhane’ye gelen   emekçilere, emeklilere, demokratik gruplara vahşet düzeyinde, saldırı düzenletti. iktidarın, demokrasi,özgürlük ve yumuşama masallarına rağmen, gerçekte baskıcı zihniyetinin, zerre  kadar değişmediği gerçeği ortaya çıktı. Ülke sınırlarında alınmayan güvenlik istanbulda alındı.
              31 Mart yerel seçimleri sonrasında  oluşan  yeni siyasi iklim,  ülke  genelinde kendini  gösterdi. İnsanlar, ülkede  değişim olacağı konusunda  daha  umutlu olmaya başladılar. AKP-Saray istibdat rejimi, 22 yıldan  sonra  ilk kez yeniliyor ve sonun başlangıcı süreci başlıyor. İktidar cenahında, ittifaklarından,ekonomik ve sosyal alanda büyük sıkıntılar başlıyor. İktidarın, yeni ve  özgürlükçü anayasa istekleri, yumuşama, gerilimi azaltma, diyalog istekleri vb  girişimlerini gerisinde yaşadığı bu panik var, Gündemi değiştirip,durumu kurtarma kurnazlığı ve tuzakları var. Zihniyetlerinde kesinlikle  değişiklik ve samimiyet yoktur. Bu nedenle  yeni anayasa masalı,sahte gündemdir.İktidarın, iktidarını uzun süre koruma tuzağıdır. Bu tuzağa düşmek gaflettir, ihanettir.
              1 Mayıs öncesinde, emekliler  cephesinde iki önemli gelişme oldu. Birincisi,Yerel seçimlerde, vatan,millet, beka  edebiyatıyla, ülkenin gerçek sorunlarını gündemden düşürmek isteyen iktidarın tuzağına, muhalefet düşmedi ve başta emekliler olmak üzere, gerçek sorunlar gündeme getirildi. Bu çaba,  16 milyon emeklinin, ilk kez, ciddi bir şekilde, kendi sorunlarına dönmesini sağladı ve iktidara desteğini çekti. Bu önemli bir gelişme  oldu. Bunu devam ettirmek gerekiyor. İkincisi, birçok şekilde bölünmüş olan  emeklilerin ortak hareket  etmesi büyük ölçüde  sağlandı. 21 Şubatta,‘’Türkiye Emeklileri EYT Birliği Çalışma  Komisyonu’’ oluşturuldu. İstanbul, Ankara ve  İzmir’de, günlerce  alanlarda ortak eylemler yapıldı. 24 Mart 2024 günü Ankara’da, 2021 TÜM EMEKLİLER SENDİKASI Genel merkezinde 24  kuruluş  ‘’BİRLİK’’ deklerasyonu yayınladılar. Bundan böyle, her yapılacak  eylem ve  çalışmalar, bu kuruluşların ortak ve tek pankartları altında yapılmaya başlandı. Örneğin 1 Mayıs Trakya mitinglerinde,Tekirdağ bileşenleri, Lüleburgaz Disk Emekli sen ile, Edirnede, ise,Kırklareli 2021 tüm emekli sen, Edirne Disk Emekli sen (taban insiyatifi) ile Ortak pankart altında birlikte yürüyerek, birlikteliği hayata geçirdiler. Bundan  sonra da ülke genelinde böyle devam edecek. Birleşe birleşe kazanacağız.Sorumluluk bunu gerektiriyor.
              Sonuç olark, emeğin, emekçilerin, emeklilerin kurtuluşu ve insanca yaşama  koşullarını yaratmaları kendi ellerindedir. Seyirci değil, hak mücadelesinin içinde olmalıyız.   05.05.2024

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum