Kırklareli
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

2021 BÜTÇESİ, ENFLASYON OYUNU VE MAAŞ ZAMLARI

06 Ocak 2021, Çarşamba 13:29

 

2021 merkezi yönetim bütçesi, AKP-MHP oylarıyla TBMM de kabul edildi. Bütçe, Genel uzlaşırlık temelinde değil, tamamen AKP-Saray iktidarının tercihlerine, yerli ve yabancı sermayeye verdiği sözler temelinde hazırlanan, rant, borç ve faiz bütçesi olarak karşımıza çıktı. Bu bütçede, başta emeklilerin asgari ücretlilerin ve tüm çalışanların, durumlarını düzeltmeye dönük,tedbirler yoktur. Milyonlarca işsiz ve KYK kredisi mağduru üniversite mezunu gençlere çözüm yoktur. İstihdam yaratmaya, tarım ve havyacılık sektöründe sıkışan köylü ve çiftçiyi kurtarmaya, güçlendirmeye yönelik hiçbir kalem yoktur. Kısaca bütçede, halk kesimleri yoktur. Ödenecek faiz ve borçlar, yapılacak teşvikler, Yap-İşlet –Devret soygunlarına aktarılacak paralar sıralanmıştır. Memleketin kaynakları ipotek altına alınmış, çocuklarımızın ve torunlarımızın gelecekleri on binlerce borç yüküyle karartılmıştır.

Bütçede, 1.4 trilyonluk gider,1.1 trilyonluk gelir ön görülmüştür. Daha işin başında 300 milyarlık açık kabul edilmiştir. Bu açık, yeni vergilerle , zam ve cezalarla halktan çıkarılacağına göre, yeni yılda da, yoksulluk ve açlık devam edecektir. 2019 da,1.91 trilyonluk borç, sarayın harcamalarıyla 2020 de, 1.863 trilyona ulaşmıştır. Borcu borçla kapatan, ama topluma dönük bir iş yapmayan iktidar muktedirleri, yeni borçlara, zamlara vergi ve ceza uygulamalarına devam edecekler. Nitekim daha zamlı maaşlar alınmadan zam yağmuru başladı. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere her alanda yeni yapılanma ve istihdam gerektiği bu kriz döneminde, AKP iktidar muktedirleri, ’itibardan tasarruf olmaz’ diyerek, başka ülkelere kaynak aktarıyorlar. Halkı perişanken, ihtiyaçlar dağ gibi yığılmışken, ülke kaynaklarını, dalga geçercesine dışarıya akıtmak, lüks yaşamlarına harcamak nasıl bir ‘yerli ve milliliktir’ acaba?

Tek adama dayalı iktidarın, bir de, enflasyon oyunu var. AKP, devlet kurumlarını, parti kurumlarına dönüştürüp, tek adam rejimi kurdu. TÜİK aracılığı ile, hayali enflasyon rakamları açıklatıyor. Açıklanan bu enflasyon rakamları esas alınarak, emekliye, memura, işçilere zam veriyor. Saray iktidarı, bu şekilde, emekliler başta olmak üzere, bütün çalışan kesimi, açlığa ve yoksulluğa mahkum ediyor. Memleketin kaynaklarını, yerli-yabancı sermaye gruplarına , yandaşlara peşkeş çekerken, emeklilere ve emeğiyle geçinenlere, kaynakların kırıntılarını bile vermiyor. Yoksulluğa mahkum ediyor. Gerçek enflasyonun, en az P'lerde olduğu bu yıl, iktidarca, gösterilerek, emeklilere ve kamu çalışanlarına %7-8 zam verdi. Bu uygulama, tek adam devletinin, milyonlarca insanı, açlığa mahkum etmesidir. İktidar muktedirleri, 80-100 bin lira, üstelik birkaç yerden maaş alırken, kendilerine % üzeri zam yapıyorlar, bizlere %7-8 zam yapıyorlar. Bunu, kim, hangi ahlak ve vicdanla izah edebilir?.

Saray rejimi, hemen, köprü ve otoyol geçişlerine, & zam yaptı. Şimdi soruyoruz: madem enflasyon ise, bu geçişlere neden &26 zam yaptınız da, emeklilere ve çalışanlara %7-8 zam yaptınız. Şehir hastanelerine, ulaştırma projelerine, yol ve köprü garantilerine, 31 milyar ödeneceğini 2021 bütçesine zaten koymuştunuz. Döviz kur farkı da, ayrıca ödenecek. Peki, bu zam neyin nesi. ‘Yerli ve milli olmak’, yargı yetkisini Londra mahkemelerine veren, beşli çeteye rant sağlamak mı oluyor.

Emekliler, Emekçiler, dar gelirliler, açlık ve yoksulluğa itilen tüm kesimler, insanca yaşanabilir imkanları, iktidarın komik , yüzdelik zamlarıyla değil, örgütlü gücümüzle ve demokratik hak mücadelemizle kazanırız.. EMEKLİ ARKADAŞLAR, ailelerimizle 25 milyonluk bir kitleyiz. AÇLIK VE YOKSULLUK KADERİMİZ DEĞİLDİR. Saray İktidarı, tercihini bizden yana değil, sermayeden, yandaşlardan, beşli çetelerden yana kullanıyor. Bu durumda, bizim birleşmemiz, sendikamızda örgütlenmemiz, ekonomik ve sosyal haklarımız için, adalet ve demokrasi mücadelesi vermemiz gerekiyor. TÜM EMEKLİLER SENDİKAMIZ HAK MÜCADELEMİZ İÇİN VAR. Nerede olursak olalım, 110

şube ve temsilciliklerde örgütlenen TÜM EMEKLİLER SENDİKAMIIZA ÜYE OLALIM,GÜCÜMÜZE GÜÇ KATALIM 06.01.2021 Hüseyin BUDAK