Kırklareli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

THK VE ALPULLU TAYYARESİ

19 Ağustos 2021, Perşembe 16:19

 

Balkan Savaşı’ndan sonra Bulgaristan topraklarında kalan Ortaköy (Ivaylovgrat), bugün, Haskova ilinin bir ilçesidir. Doğusunda ve güneyinde Yunanistan sınırı, batısında Doğu Rodop Dağları ve kuzeyinde Arda nehri bulunmaktadır.

Yaşar, 1889 yılında Ortaköy’de doğdu ve 1915 yılında askere alındı. Yaşar, Erzurum’da askerliğini yaparken, “Cepheye gönüllü gitmek isteyen var mı?” sorusuna olumlu yanıt verecek; “Sarıkamış Savaşı” diye bilinen acımasız savaşın sonrasında, Osmanlı – Rus savaşı sürecek ve Yaşar Ruslara esir düşecek (Şubat 1916); yıllarca esaret altında yaşama savaşı verecekti.

Rusya’da “1917 Devrimi” gerçekleştiğinde esir kampları kapatılmaya başlanacak; 1918 ve 1919 yıllarında, esirlerin bir bölümü kaçarak, bir bölümü kendilerine verilen belgelerle uzun süren dönüş yollarına düşeceklerdi.

Yaşar, haftalarca süren yolculuktan sonra, Alpullu İstasyonu’nda trenden inecek; daha önceleri aldığı yarım yamalak bilgiler doğrultusunda, ailesinin Ortaköy’den göç ederek gelip yerleştiği Alpullu köyünü üç günde bulabilecekti. Hastaydı, yorgundu, bitkindi, bedeninin dört bir yanını saran yaralar kurtlanmıştı. Ancak, o ailesine, ailesi ona kavuşmuştu. İyi bakım ve sevgi, hangi dertlere deva olmaz ki…

Alpullu’da, Yaşar ve ailesi için yeni bir dönem başlamıştı. Devletin kendilerine verdiği toprakları ekip biçiyorlar, kendi gereksinimlerini karşılamak için, büyük ve küçükbaş hayvanlar besliyorlardı.

1926 yılında, Alpullu İstasyonu’nun yanında “Şeker Fabrikası” kurulunca pancarcılık başladı. Sonraki yıllarda köylerinin adı, fabrikanın çevresinde oluşan köye verildi. Yeni adları, şekerin hammaddesiydi. PANCARKÖY…

T.C.’NİN İLK 15 YILINDA, halk ile devlet el ele, gönül gönüle çalışıyordu. Pancar paraları ödenirken yapılan küçük kesintiler dağ gibi büyümüş, Türk Tayyare Cemiyeti’ne teslim edilen bağışlarla bir uçak alınmıştı. Bu uçağa “ALPULLU TAYYARESİ” adı verilecekti.

Trakyada Yeşilyurt Gazetesi- 20 Ağustos 1934 Pazartesi

ALPULLU TAYYARESİ

Çiftçimizin pancar mahsullerinden vermiş oldukları ianelerden toplanan para ile çiftçimiz namına satın alınan ve ordumuza hediye edilen “ALPULLU” adındaki tayyarenin 30 Ağustos 1934 Perşembe günü Edirne’de Tayyare Meydanı’nda “Ad Konma Merasimi” yapılacak ve bundan sonra Tayyaremiz pancar mıntıkaları üzerinde uçarak beyannameler atacaktır.

Bu merasime; arzu eden köylü kardeşlerimizin iştiraklerini Tayyare Cemiyeti bütün köylere bildirmiştir.

Hamiyetli Türk köylüsünün üçer, beşer kuruş pancar parasından ayırarak verdikleri iane ile mükemmel bir Tayyareye daha sahip oluyoruz ki, bu vatanseverliklerinden ötürü candan gelen sevgilerle kutlamayı borç biliriz. (Ali Arslan Arşivi)

Türk Tayyare Cemiyeti, 16 Şubat 1925 tarihinde kuruldu. Cemiyet, takip eden 10 yıl içinde, halkın bağışlarıyla 351 uçak satın alıyor ve onları Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağışlıyor. (Hüner Şencan Arşivi)

1925 yılında, Türk Tayyare Cemiyeti’nin kurulması ile başlatılan Türk havacılık çalışmaları, aralıksız sürdü ve 1932 yılına kadar 15 adet “Junkers A 20” bombardıman uçağı üretildi. Amerikan Lurtis- Wright grubuyla bir anlaşma yapıldı. Anlaşmaya göre, bu gruptan hem uçak alınacak, hem de ortak uçak montajı yapılacaktı. 1939’a kadar süren ortaklık sonrasında, fabrikanın uçak üretim, bakım ve değişiklik yapma hakkı tamamen Türk Hava Kuvvetleri’ne verildi.

Türk Tayyare Cemiyeti, 1935 yılında Türk Hava Kurumu (THK) adını aldı.

Dedem Yaşar Seçkin’in, Pancarköylü pancarcıların ve çevre köylerdeki üreticilerin bağışları, THK hamurunda analarımızın AK sütü gibi yer etmiş. Bu hamurda senin neyin var ki, Kırklareli ve Edirne’de de yaşatılmakta olan THK malı taşınmazları satmaya kalkışıyorsun? Tarlada izin yok, ama harmanda gözün çok…

T.C.’nin ilk 15 yılında, yani Atatürk’lü yıllarda üretilenlerin, AK Parti elinde tüketilmesine izin vermeyeceğiz. 12.08.2021 rafetseckin@hotmail.com rafetseckin.com