Kırklareli
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

MİLLET BAHÇESİ

16 Nisan 2022, Cumartesi 12:28

 

Emperyalizme ve onun içimizdeki işbirlikçilerine karşı verilen KURTULUŞ SAVAŞI sonrasında başlatılan KURULUŞ SAVAŞI, kolay değildi. Eğitimi ve kalkınmayı köylerden başlatmanın gereğine inanan ATATÜRK’ün bir tasarımı vardı: “İdeal Cumhuriyet Köyü”… (*)

Kuruluş Savaşı köylerden başlatılmıştı. Trakya’da bu savaşın öncülüğünü Trakya Umumî Müfettişi Kâzım Dirik yapmış, köy evlerine kireç badana, köyler arası yolların iki yanını ağaçlandırma çalışmalarını başlatmıştı.

“T.C.’NİN İLK 15 YILI VE ALPULLU ŞEKER FABRİKASI” adlı kitabımdan, kısa bir alıntı:

Edirne Postası- 07.08.1937

PEHLİVANKÖY RÖPORTAJI

Bu Köy Kâzım Dirik’in Biricik İdeal Köy Örneğidir

Pehlivanköy’de en çok gözüme çarpan parklar oldu. 2000 nüfuslu nahiye merkezinin tam üç tane mükemmel parkı var. Bu parkların en güzeli eski mezarlık yerindeki parktır. Parkta meyve, akasya, çam fidanları ekilmiş ve çeşit çeşit çiçekler yetiştirilmiş. M. Uluğ Turanlıoğlu

Önceki adıyla Alpullu, şimdiki adıyla Pancarköy’deki MİLLET BAHÇESİ bugün de yaşıyor, yaşatılıyor.

“BİR ÖKÜZLE GÖZGÖZE” adlı kitabımdan bir alıntı:

“Millet Bahçesi, özellikle yaz günlerinde, o gün işe gitmeyenlerin hoşça vakit geçirdiği, akşam saatlerinde işten dönenlerin yorgunluk attığı püfür püfür bir alandır. Ağaçların altına uzanan gençler, günlük söyleşilerini burada yapar; ağaçlara sırtını dayayan yaşlılar, sigaralarını burada tüttürürler. Sonraki yıllarda, bahçenin bir köşesine Atatürk Büstü dikilmiş; daha sonraki yıllarda Köy Kahvesi yapılmış; ağaçların altına masalar atılmış; köy halkı çay ve kahvelerini yeni bir ortamda yudumlama olanağına kavuşmuştur. Millet Bahçesi’nin diğer tarafında, bir voleybol sahası vardır. Akşam saatlerinde, iddialı voleybol maçları burada yapılır.

Bu alan sonraki yıllarda, köy düğünlerinin ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı bir sosyal tesise dönüştürülmüştür.”

MİLLET BAHÇESİ uygulaması kasaba ve kentlerde de vardı.

Yıllar öncesinde üstü örtülen BAĞLICADERE, Kırklareli’nin ortasından geçer. Bu dere, ARASTA olarak da adlandırılan Kapalı Çarşı’nın önünden ve yeni yapılan İl Halk Kütüphanesi’nin sağından geçerek, kent dışına çıkar. Cumhuriyetin ilk yıllarında, sağında YAHUDİ MAHALLESİ, solunda ÖZGÜRLÜK BAHÇESİ yer almıştır. İl Halk Kütüphanesi’nden, Fevzi Çakmak Caddesi’ne kadar uzanan bu alan, Yahudilerce bile “MİLLET BAHÇESİ” diye adlandırılıyordu. (**)

Son yıllarda AKP Hükümeti de bu adla bir uygulama başlattı. Kırklareli Tren İstasyonu alanı MİLLET BAHÇESİ oluyor. 1912 yılında yapılan İstasyon Binası, onarılarak koruma altına alındı. Ama ne hikmetse, tren yolu rayları sökülüyor. Yapılanlara iyi niyetle bakıldığında “Acaba tren rayları dayanıklılığını yitirdiği için sökülüyor olabilir mi?” sorusu takılıyor kafalara…

İl Genel Meclisi Başkan ve Üyeleri, “Projenin ayrıntıları hakkında bilgi alamadıklarını” söylüyorlar. Sosyal Medyada yapılan paylaşımlardaki sorulara yanıt veren bir yetkili de henüz yok…

Birçok yorumcu, “Bu proje, kentin merkezindeki üç karışlık alana sıkıştırılacağına, söz gelimi ‘Karahıdır Korusu’ değerlendirilebilirdi” diyor. Ve de birçok kişi, “Demiryolu Hattı yaşatılmalı” görüşünde…

Kırklareli Lisesi öğrencisi olduğum 1960’lı yıllarda, Alpullu’dan Kırklareli’ne trenle gelip giden biri olarak benim de bir kurgulamam var:

“Kırklareli’ne de HIZLI TREN gelecekmiş; Kavaklı yakınlarından bir hat Organize Sanayi Bölgesi’ne, bir hat da Bulgaristan’a gidecekmiş; Kırklareli’ne uzanan hat yaşatılamaz mı? Kavaklı Korusu’na yapılacak bir İstasyondan, Kırklareli İstasyonu’na bir YAVAŞ TREN çalıştırılamaz mı? Kırklareli halkının, özellikle de çocuklarımızın ve gençlerimizin, kent merkezinden kırsal alana açılmaları hoş olmaz mı? Kavaklı’daki Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrenci ve çalışanları da böyle bir hattan yararlansalar güzel olmaz mı?”

(*) rafetseckin.com – Yazılarım - TARSAN

(**) BELGELERLE KIRKLARELİ YAHUDİLERİ VE 1934 OLAYLARI- Rafet Seçkin rafetseckin@hotmail.com

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum