Kırklareli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

KIRKLARELİ YAHUDİLERİ-2

03 Temmuz 2021, Cumartesi 08:35

 

Evet… YAHUDİLER konusu yine gündemde…

Yaşanan olayları, yeniden gözden geçirelim…

1934 Yılı baharında başta Cevat Rıfat Atilhan ve Nihal Atsız’ın gazetelerdeki “Yahudi karşıtı” yazılarıyla ve çeşitli çevrelerin kışkırtmalarıyla önce Çanakkale ve Gelibolu’da başlayan, sonra Trakya illerinin neredeyse tüm kasabalarına yayılan olaylar…

Bu olayların en yoğun olanı da 3 Temmuz 1934 tarihinde Kırklareli’nde yaşanmış. 3 Temmuz’da konu Atatürk’e iletildikten sonra Başbakan İnönü, 5 Temmuz’da TBMM’de yaptığı konuşmada, yaşanan tatsız olaylara değinmiş ve gerekli araştırmaları yapıp önlemler alması için İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’yı Trakya’ya gönderdiğini söylemiş.

Gerekenler yapılmış; zanlılar mahkemelere sevk edilmiş; suçlu görülenler cezalandırılmış; İstanbul’ a giden Yahudilerin bir bölümü geri dönmüş; ortalık durulmuş…

Olayları en iyi yaşayanlar bilir, özellikle de saldırıya uğrayanlar… Evinizin taşlandığını; hiç tanımadığınız insanların evinize girdiğini; göz göre göre eşyalarınızı alıp gittiklerini düşünün… Kadınların ve de özellikle çocukların yaşadığı korku dolu anları göz önüne getirin… Ölçüsü ne olursa olsun, kime yapılırsa yapılsın, insan yüreği taşıyan kişiler, insanlık dışı böyle bir olaya tepkisiz kalabilir mi? Böylesine çirkin olaylar unutulabilir mi?

Unutulmamış kuşkusuz… Aradan 60 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra, 1996 yılında Avner Levi’nin “Türkiye Cumhuriyeti’nde YAHUDİLER” adlı kitabı yayımlanmış. Ardından gelişmeler hız kazanmış: 2002 yılında Erol Haker’in (Elyo Adato)“Bir zamanlar Kırklareli’de Yahudiler yaşardı…” adlı kitabı ve 2008 yılında Rıfat N. Bali’nin “1934 Trakya Olayları” adlı kitabı yayımlanmış.

Her kitapta “doğrular” da vardır, “yanlışlar” da… Bu kitaplar gerektiği gibi eleştirilmiş mi? Ne yazık ki, HAYIR…

Bazı yazarlar, çeşitli gazete ve dergilerde bu konulara, bu kitaplara değinmişler aslında… Ama bu yazılar “eleştiri” değil “destek” niteliğinde olmuş.

Yakından başlayalım ve önce Nazif Karaçam’ı okuyalım:

“Cumhuriyet tarihinde Kırkpınar Güreşleri günümüze kadar kesintisiz devam etmiştir. Sadece 1934 yılında Kırkpınar Güreşleri Edirne yerine, Kırklareli’nde yapılmıştır. Herkesin 3 Temmuz 1934 Pazar günü Edirne Sarayiçi’nde yapılacağını bildiği güreşler ani bir karar ve henüz bilinmeyen bir nedenle Kırklareli’ne kaydırılmıştır.” (Gazete Trakya- ZAMAN OLUR Kİ HATIRLANMASI DÜŞÜNDÜRÜR-22 Ekim 2012 Pazartesi)

N. Karaçam, yazdıklarını doğrulamak istercesine, Erol Haker ‘in yazdıklarını da sıralamış yazısında…

Erol Haker, şöyle giriyor konuya:

“Geleneksel Kırkpınar güreşleri o yıl 3 Temmuz 1934 Pazar günü yapılacaktı. Genelde güreşler Edirne’de olurdu. Ancak 1934 yılında, bilmediğim bir nedenden dolayı Kırklareli’ye taşındılar.”

N. Karaçam, Rıfat N. Bali’nin kitabında da şunları yazıyor:

“3 Temmuz 1934 tarihinde Kırkpınar Güreşleri dolayısıyla Kırklareli olağanüstü kalabalıktır. Söylendiğine göre şehirde yaşayan Yahudilere karşı hareket, Kırkpınar Güreşleri’nin akşam üstü sona erdiği açıklandığında başlayacaktır. Nitekim öyle olmuştur.”

Ayşe Hür, olayları şöyle anlatıyor:

“Ama en acı olaylar Kırklareli’nde yaşandı. Sadece o yıla mahsus olmak üzere, her yıl Edirne’de düzenlenen Kırkpınar güreşleri, Kırklareli’nin Loryalo Parkı’na alınmış, böylece aslında küçük bir kasaba olan Kırklareli’nde büyük bir kalabalığın toplanması sağlanmıştı. Ardından Yahudilere karşı sözlü sataşmalar başlamış, Kırkpınar güreşlerinin son günü kalabalık dağılırken, bazı insanlar bu grupların arasına sızarak, Yahudilerin evlerine, dükkânlarına girmeye, onlara karşı kaba ve saldırgan bir tavır takınmaya başlamışlardı.” (Avlaremoz- Haziran 21,2016)

Ve Işıl Demirel’in anlatısı:

“Kırklareli’nde bu saldırıların ölçüsü kaçar; bir Haham çırılçıplak soyulmuş bir hâlde bir atın arkasına bağlanarak sokaklarda sürüklenir, karısı ile kızına tecavüz edilir. (Marksist.org- 16.08.2016-13.53) (Arkası Yarın) 27.06.2021 rafetseckin@hotmail.com rafetseckin.com