Kırklareli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

DİJİTAL DEMOKRASİ PLATFORMU

11 Ekim 2021, Pazartesi 21:02

Oy ve Ötesi…

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nden bu yana tüm yerel ve genel seçimlerde sandık başlarında gönüllü katılımcıları ile görev alan dernek…

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde, Kırklareli Merkez İlçe’de birlikte çalıştığımız ve seçim tutanaklarını “T3 Tutanak Gönder” mobil uygulaması ile gönderdiğimiz ve seçim yasakları kalktıktan ve bu tutanaklar T3 sistemimizde teyit edildikten sonra internet sistemimizden canlı olarak yayımladığımız “Oy ve Ötesi Derneği”…

Türkiye’de katılımcı demokrasi kültürünü yaygınlaştırmayı hedefleyen Oy ve Ötesi Derneği, yurttaşların yaşadıkları ilçelerin yerel sorunlarını tespit ederek birlikte bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirebileceği DİJİTAL DEMOKRASİ PLATFORMU’nu kurdu.

Yerel sorunların çözümüne yurttaş katılımını artırmayı hedefleyen platform, Ağustos ayı

İtibarıyla Avcılar’da pilot uygulama olarak hayata geçirildi. Pilot uygulama sonrasında platformun daha geniş bir uygulama alanına yayılması ve belediyelere katılımcı dijital demokrasi uygulamalarını kullanmalarında yardımcı olacak bir yol haritası sunulması hedefleniyor. Oy ve Ötesi, platformda üretilen çözüm önerilerinin şekillendirilmesi ve Belediye Meclisi gündemine alınması sürecine de katkı sağlayacak.

Nedir DİJİTAL DEMOKRASİ PLATFORMU?

Ana amaç, “KONUŞTUĞUNA DEĞSİN; SÖZÜN MECLİSTEN İÇERİ GİRSİN!”

Yerel yönetimlere sesini duyurmak, yönetimde rol almak isteyen tüm yurttaşların buluştuğu DİJİTAL DEMOKRASİ PLATFORMU…

Bu sistem, katılım odaklı dijital demokrasi araçlarının Türkiye’de tanıtılması ve yerel yönetimlerin bu araçları kullanmasını teşvik etmek için tasarlanmıştır. Hâlihazırda 36 ülkede, 135 kurum ve 90 milyonu aşkın yurttaşın kullanımında olan Consul isimli açık kaynaklı kod kullanılarak hazırlanmıştır.

DİJİTAL DEMOKRASİ PLATFORMU;

TABANDANDIR… Kamu otoritesi tarafından sunulmuş değil, yurttaşlar tarafından şekillendirilmiş bir girişimdir.

KAPSAYICIDIR… Farklı kesimlerden, farklı inanç ve görüşlere sahip kişileri bir araya getirir. Onlara eşit ve adil bir zemin sunar. Tarafsızlığından ve bağımsızlığından ödün vermez.

KOLAYLAŞTIRICIDIR… Hem yurttaşlara çözüm önerilerini oluşturmaları için destek olur hem de yerel yönetimler ile yurttaşlar arasındaki işbirliğinin gelişmesi için aracı olur. Çözüm odaklıdır.

KATILIMCIDIR… Ortak sorunların tespit edilmesi, çözüm yollarının bulunması ve bunların politika haline getirilmesi için diyaloğu başlatır. Özgürlükçü, demokratik, bilgilendirici iletişimden ve dayanışmadan yanadır.

BARIŞÇILDIR… Her türlü şiddeti ve ayrımcılığı reddeder.

TAMAMLAYICIDIR… Halkın yönetime katılımını destekleyerek demokrasiyi perçinler.

Uygulama nasıl başlatılır ve sürdürülür?

SORUNLAR ortaya çıkarılır… TARTIŞMA başlatılır… ÖNERİLER bölümünde belli bir süre tartışıldıktan sonra, olgunlaşan ve belli bir desteği alan fikirler görüntülenir ve oylama işlemi yapılır.

PİLOT BÖLGE OLARAK NEDEN AVCILAR SEÇİLDİ?

*Göç edenlerin yerleştiği kozmopolit bir bölge…

*Üniversitelerin, ilçenin genç kalmasına ve değişime ayak uydurabilmesine katkı sağlamış olması…

*Avcılar Belediyesi ve belediye başkanı, halihazırda belediyecilik faaliyetlerini ve yurttaş katılımını dijitale taşımış olması…

Seçilen Konu: KENT-TARIM EVİ

Avcılar’da bitki yetiştiriciliğini öğretecek ve uygulamalı şekilde hayata geçirecek bir Kent-Tarım Evi açılabilir. Burada İstanbul’a ve Avcılar’a özgü/uygun bitkiler yetiştirilebilir. Ayrıca kurslar düzenlenerek Avcılarlılara belirli bir hobi kazandırılması sağlanabilir.

SORUNLAR, hep birlikte omuz verilerek çözülür.

Kırklareli’nin sorunlarına el atacak duyarlı gençlerimize sevgi ve saygılarımla… rafetseckin@hotmail.com rafetseckin.com

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum