Kırklareli
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

"Yakıt Fiyatlarına Yeni Zirve: Ne Kadar Arttı?"

"Yakıt Fiyatlarına Yeni Zirve: Ne Kadar Arttı?"
Akaryakıt Fiyatlarına Yeni ÖTV Düzenlemesi ve Güncel Fiyatlar
haber detay

 

Vatandaşlar, Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte benzin ve motorin fiyatlarını yakından takip ediyor. Son gelişmelere göre, akaryakıt fiyatlarındaki otomatik ÖTV artışı nedeniyle bir fiyat düzenlemesi yapılacak.

ÖTV artış oranı, Yurt İçi ÜFE'ye göre belirlenmekte olup, yılın ikinci 6 ayında Yurt İçi ÜFE yüzde 25,6 oranında artış göstermiştir. Bu doğrultuda akaryakıtta ÖTV oranı da yüzde 25,6 oranında artacak. Yapılan hesaplamalara göre, 95 oktan benzinin ÖTV tutarı 7,52 TL'den 9,45 TL'ye, motorinin ÖTV tutarı ise 7,05 TL'den 8,86 TL'ye çıkmıştır. Ayrıca, 98 oktan benzinin ÖTV tutarı litre başına 7,88 liradan 9,91 liraya çıkmıştır.

Bugünden itibaren geçerli olacak şekilde, benzin grubunda litre başına 2,31 TL, motorin grubunda ise 2,17 TL ÖTV artışı gerçekleşmiştir. Bu artışlar pompa satış fiyatlarına yansıtılacaktır. Otogaz grubunda ise litre başına 1 TL'lik ÖTV artışı yapılmıştır.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre, İstanbul'da motorin litre fiyatı 39.33 TL iken, benzin litre fiyatı ortalama 36.77 TL'dir.

Akaryakıt fiyatları Türkiye'de Gümrüksüz Rafineri Fiyatı üzerinden hesaplanmaktadır. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı, Gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı olup, Akdeniz-İtalyan piyasasında günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takibiyle belirlenmektedir. Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenerek KDV hariç Rafineri satış fiyatı elde edilmektedir.

Vatandaşlar, akaryakıt fiyatlarındaki bu değişiklikleri dikkate alarak günlük yaşamlarında etkili bir şekilde planlama yapabilirler.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

ANKET2024 Yerel Seçimlerinde Hangi Partiye Oy VereceksinizAnkete Katılmak İçin Tıklayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!