Kırklareli
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

TOPRAK SU HAVA. PAHA BİÇİLEMEZ BİR MİRASDIR 

TOPRAK SU HAVA. PAHA BİÇİLEMEZ BİR MİRASDIR 
haber detay

Kırklareli Belediye Başkanlığının katkılarıyla TMMOB İ.K.K Kent Konseyi, DOKU Derneği ve Zİraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği tarafından Prof..Dr.Füsün Ekmekyapar'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans AKM salonunda yapıldı.
KIRKLARELİ SULARI'' Armağan Barajı Örneği' konulu  panel açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.Konferansın açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş yaptı.Ertaş açıklamasında, Dünya Su günü için toplandığımız bu toplantı aslında geçtiğimiz haftalarda Dünya Ormancılar Günü, Dünya Meteoroloji günü olarakta kutlanmakta.Türkiye'de 57 milyar metreküp su tüketiminin %77'si tarımsal amaçlı olarak kullanılıyor.Tarımdaki sulamanın %68'i vahşi sulama olarak yapılıyor.Su verimliliği %51 seviyesinde yani suyun %49'u kaybediliyor.Türkiye su zengini değil, ama suyu zenginmiş gibi kullanılıyo.Özetle suyu verimli kullanmıyoruz, sularımız tükeniyor, kirleniyor. En büyük tehdit de insanın neden olduğu iklim krizi. İklim değişiyor, bizimde değişmemiz gerekmiyor mu?.Kırklareli'nde yıllık toplam yağış miktarında azalma vardır iklim değişimi sürecini yüksek yağışlarda daha sık oluşmakta . Yüksek yağışlar da sellere sebep olmaktadır.Yüksek yağışlara bağlı olarak yıllık toplam ve aylık ortalama yağışlarda artış görüşmesi yanıltıcıdır.Çünkü yüksek yağışlar toprağa sızmayıp yüzeysel akıntı ile seçilip akıp gitmektedir. Yüksek yağışlardaki artış ısınma ve kuraklaşma süreci tipik bir iklim değişikliğini işaret etmektedir.Ergene havzasında yeraltı suları geçen yıllar içerisinde aşırı kullanımından kuraklaşma oluşmuştur dedi . 
Ertaşın konuşmasının ardından Kırklareli Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven,Belediye Başkan Vekili Yücel Oluçay veTMOOB İ.K.K temsilcisi Dr Erol Özkan da gündeme dair yaptıkları konuşmaların ardından Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Füsun Ekmekyapar  Kırklareli Suları “Armağan Barajı Örneği” konulu bir sunum yaptı.Ekmekyapar slayt sunumunda "TOPRAK SU HAVA PAHA BİÇİLEMZ BİR MİRAZDIR diyerek sözlerine başladı.
Ekmekyapar sunumunda "TOPRAK SU HAVA PAHA BİÇİLEMZ BİR MİRAZDIR  " Su nedir? ,su ayak izi nedir? Water Footprınt nedir konulu başlıkları atılda suyun önemini anlattı  .Toprak ve su doğanın ve yaşamın vazgeçilmez kaynaklarındandır.Suyun yaşamın ,medeniyetin var olmasında ,ilerlemesinde önemli rol oynamsına  suyun canlıya cansıza ev sahipliği yapan yegane bir varlık olması nedeiyle insanların hep gözdesi olmuştur bu yüzdende bizlerin ve diğer canlılarında yaşamlarını sürdürebiilmesi için suyumuzu ileride olumsuzların olmamsı için özenle kullanalım temiz doğa demiz çevre bırakalım gelecek nesillerimize dedi.

Yapılan sunumun ardından soru cevap şeklinde devam eden sunum çicek verilmesi ve toplu aile fotoğrafının çek,ilmesinin ardından sona erdi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!