Kırklareli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

Lüleburgaz’da 5 kattan yüksek yapıya izin yok!

Lüleburgaz’da 5 kattan yüksek yapıya izin yok!
haber detay

Uzun yıllardır yatay mimariyi tavizsiz bir şekilde uygulayan Lüleburgaz Belediyesi, kentte en fazla 5 katlı yapıya izin veriyor. Bununla birlikte kentte yeni imara açılan konut alanlarının da yüzde 26'sı iki kat, yüzde 23’ü de 4 kat olarak onaylandı.Lüleburgaz’da uzun yıllardır tavizsiz bir şekilde uygulanan imar planları sayesinde eski imar alanlarında 5, yeni imar alanlarında ise 4 kattan fazla yapılaşmaya izin verilmiyor. Yatay mimarinin hakim olduğu kent içerisinde tek bir yüksek yapı bulunmuyor. Öte yandan Lüleburgaz Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü olası bir depreme karşı tatbikatlarına da yıl boyunca devam ediyor.
Yeni alanların yüzde 26’sı iki kat!
Tüm bunlarla birlikte çarpık büyümenin önüne geçmek için çalışmalarını sürdüren Lüleburgaz Belediyesi’nin yeni imara açılan alanların yüzde 49’unu konut alanı oluşturmakta olup konut alanlarının yüzde 26’sı iki kat, yüzde 23’ü de 4 kat olarak onaylandı. Kentte Lüleburgaz Belediyesi hizmet alanları içerisinde 5 kattan yüksek yapıya hiçbir şekilde izin verilmiyor.
O binalara yıkım!
Tüm bunlarla birlikte 2015 yılında aktif hale gelen Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında Lüleburgaz Belediyesi depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 154 binadan 150’sinin yıkımını gerçekleştirdi. Kalan 4 binanın yıkımı için ise yasal sürecin tamamlanması bekleniyor.
Yatay mimari faktörü
Öte yandan bölgede meydana gelen deprem yatay mimarinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Lüleburgaz’da belediyenin imar planlarında uzun yıllardır uygulanan yatay mimari uzmanlara göre olası bir depremde meydana gelebilecek hasarı daha aza indirmesi açısından önemli olarak görülüyor. Uzmanlar bu nedenle şehirlerin kent planlarının dikey mimari yerine yatay mimariye uygun olarak düzenlenmesi yönünde çağrılarda bulunuyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!