Kırklareli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

Güncer: Ortak Politikalar Mutabakat Metni Çiftçimizin De Yüzünü Güldürecek, Tarımda Kalkınmamızı Sağlayacak! 

Güncer: Ortak Politikalar Mutabakat Metni Çiftçimizin De Yüzünü Güldürecek, Tarımda Kalkınmamızı Sağlayacak! 
haber detay

 

 Geçtiğimiz gün Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde altı siyasi partinin uzun süredir üzerinde çalıştığı seçim vaadi kamuyu ile paylaşıldı. “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” adı altında paylaşılan seçim vaatlerini CHP, DEVA, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İyi Parti ve Saadet Partisi temsilcileri dokuz ana başlıkta kamuoyuna açıkladı.  

CHP Kırklareli Milletvekili Aday Adayı, Avukat Alaaddin Güncer, “Yarının Türkiyesi İçin” başlığı altında “Ortak Politikalar Mutabakat Metninin” detaylarını Kırklareli kamuoyu ile paylaştı. Aynı metin içerisinde yer alan ve çiftçilerin günlük yaşamda karşılaştığı sorunları mercek altına aldı.  

Hepimiz İçin Yarının Türkiyesi 

Güncer, yapmış olduğu açıklamada “Cumhuriyet Halk Partimizin ve altılı masayı oluşturan siyasi partilerin konularında uzman yöneticileri tarafından uzun süredir bu önemli çalışma yürütülüyordu. İktidara yürüdüğümüz şu günlerde açıklanan “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” hepimiz için yarının Türkiye’sini oluşturuyor. Özellikle de tarımsal alanda hayata geçirilecek olan politikalar çiftçimizin yüzünü güldürecek nitelikte” dedi. 

 

9 Ana Başlık, 75 Alt Başlık ve 2300’den Fazla Somut Hedef 

Somut hedef, politika ve projelerin içeriğini oluşturduğu mutabakat metninin detaylarına değinen Alaaddin Güncer şöyle devam etti; “Mutabakat metnindeki dokuz ana başlık bulunmaktadır. Bu ana başlıklar; Hukuk, adalet yargı, kamu yönetimi, yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim, ekonomi, finans ve istihdam, bilim, Ar-Ge, yenilikçilik, girişimcilik ve dijital dönüşüm, sektörel politikalar, eğitim ve öğretim, sosyal politikalar, dış politika, savunma, güvenlik ve göç. Birde bu konuları kapsayan yetmiş beş alt başlık mutabakat metninde yer almaktadır. Bununla birlikte mutabakat metninde 2300’den fazla somut hedef, politika ve projeleri ortaya koymaktadır”  

Tarımda Radikal Çözümler Olacak 

Mevcuttaki Tarım ve Orman Bakanlığı’nın isminin değiştirileceğini vurgulayan Güncer, açıklamasına şu şekilde devam etti; “Bölgemizi yakından ilgilendiren konuların başında tarım sektörü geliyor. Mutabakat metninde yer alan "tarımdaki çözüm önerileri bölgemizde tarımla uğraşan binlerce çifçimizi yakından ilgilendiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı “Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı” olarak yeniden yapılandıracak olması ve bununla birlikte Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinde öngörülen ancak bugüne kadar hiç uyulmayan tarımsal destekleme programlarına bütçeden ayrılacak kaynağın gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağı hükmünü yerine getirilecek olması çiftçilerimizi yakından ilgilendiriyor.”  

Tarımda Kullanılan Mazottan ÖTV Kaldırılacak 

“Tarım konusu hepimiz için önemli, çiftçimiz üretirse, üretebilirse ülke olarak kalkınabiliriz. Aksi takdirde artan üretim maliyetlerinin altında kalan çiftçimiz tarımdan koparılırsa ülke olarak kalkınma şansımız olmaz. O yüzden tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulanarak, sulama ve elektrik faturalarının hasattan sonra tahsil edilmesini sağlayacağız. Tarım Kredi Kooperatifleri‘ne tahsis edilecek GES lisansıyla üretilecek elektriği sadece işletme, amortisman ve elektrik nakil maliyetleri karşılığında tarımsal sulama amaçlı kullandıracağız. Temel tarım ürünlerinde taban fiyatlarını maliyet, kur, enflasyon ve çiftçilerimize insan onuruna yaraşır gelir sağlamayı dikkate alarak belirleyeceğiz. Ayrıca tarımda kullanılan mazotta ÖTV yükünün kaldıracak olmasıyla birlikte gübre ve tohum maliyetinin de yüzde 50’sini destek olarak geri vereceğiz.” 

 

 

 

Güncer; “Tarımsal ürün alım fiyatlarını ekim öncesi ilan edecek, girdi desteklerini çiftçi tarlasını sürmeden, süt sağılmadan, besi hayvanı kesime gitmeden önce verecek, diğer destek ödemelerini üretim sonrası 90 gün içinde ödenecek” dedi. “Çiftçilerin bankalardan ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredinin faizini silip, yeniden yapılandıracağı” konusuna da vurgu yapan CHP Milletvekili Aday Adayı Alaaddin Güncer, “Çiftçimizin Tarım BAĞ-KUR prim ödemelerini hasat sonrası faizsiz ödenecek şekilde planlayacak ve sağlık güvencesinden faydalanmasını sağlayacağız. Parite uygulaması getirerek çiğ süt ve et üreticilerini yem fiyatlarındaki artışlara karşı koruyacağız.  Orman köylülerinin gelirini artıracak alternatif geçim kaynakları oluşturacak, gerekli destek ve teşvikleri sağlayacağız.  Tarım Kredi Kooperatifleri’nin asli işlevine odaklanarak, gübre, tarım ilacı, tohum, yem gibi dışa bağımlı olduğumuz tarımsal girdilerin ülkemizde üretimine ve girdi fiyatlarında istikrarın sağlanmasına yönelik yatırımlar gerçekleştirmesini sağlayacağız. TARSİM’İ yeniden yapılandırarak hızlı ve güçlü bir tarımsal sigorta yapısı oluşturacağız.  1.2.3. sınıf tarım topraklarının tamamını, 4. sınıf tarım topraklarının bir kısmını, “Ulusal Gıda Güvenliği Stratejik Kaynağı” olarak kayıt altına alacak ve tarım dışı amaçlarla kullanılmasının önüne geçeceğiz. Başta sulama kanalları olmak üzere GAP, KOP ve DAP projeleri kapsamındaki altyapı yatırımlarının tamamlanmasına öncelik vereceğiz” dedi.  

Tarımda Çalışan Kadın ve 30 Yaş Altındaki Gençlere Sosyal Güvenlik Prim Desteği Sağlayacağız 

Son olarak mevsimsel yaşam alanları projesini hayata geçireceklerini vurgulayan CHP’li Güncer, son olarak şunları söyledi; “Gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemelerdeki eksiklileri gidereceğiz ve farkındalığı artıracağız. Tarımsal ürün ithalat izinlerini, yeter miktarda üretilmeyen veya üretilme imkanı olmayan ürünler ile Dahilde İşleme Rejimiyle sınırlı tutacak ve rekabetçi bir ortamda şeffaf bir şekilde vereceğiz. Tarımda çalışan kadın ve 30 yaş altındaki gençlere sosyal güvenlik prim desteği sağlayacağız. Mevsimlik tarım işçilerinin konaklama, sağlık ve temizlik başta olmak üzere yaşam standartlarının iyileştirilmesine yönelik “Mevsimsel Yaşam Alanları” projesini hayata geçirecek, çocuklarının ulaşım ve beslenme masraflarını da karşılayarak en yakın eğitim kurumuna gitmelerini sağlayacağız” dedi.  

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!