Reklamı Geç
Kırklareli
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

Bu grev hepimizin! Birlikte kazanacağız!

Bu grev hepimizin! Birlikte kazanacağız!
Birleşik Metal İş Sendikası Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada "Bu grev hepimizin! Birlikte kazanacağız!"denildi. 

 

Yapılan yazılı açıklamada;Sendikamız, Fransa merkezli elektrik ekipmanları yan sanayi üreticisi Mersen’in Gebze’de bulunan fabrikasında iki yıl önce örgütlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Başkanlığı tarafından sendikamıza, 07.10.2022 tarihinde, işyerindeki işçilerin yarısından fazlasını temsil ettiğini gösteren yetki tespiti belgesi verilmiştir. Ancak şirket yönetimi, işyerinde sendikamızı tanıyarak yapıcı bir diyalog süreci başlatmak yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine bir dava açarak, bakanlığın sendikamıza verdiği yetki belgesine itiraz etmiş, böylece işçilerin sendikalaşma ve toplu sözleşme haklarını kullanmalarına engel olmuştur.Davanın görüldüğü Kocaeli 4. İş Mahkemesi, 20.02.2023 tarihinde davanın reddine karar vermiştir. İlk derece mahkemede görülen davanın sendikamızın lehine sonuçlanmasının ardından işveren tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuş, Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi, 15.09.2023 tarihli kararı ile istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermiştir. Ardından istinaf kararına karşı işveren tarafından temyiz başvurusunda bulunulmuş, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 02.11.2023 tarihli kararı ile davacı tarafın temyiz itirazları da reddedilmiş ve karar onanmıştır.Mahkeme sürecinin ardından sendikamızın işyerinde çalışan işçileri toplu sözleşme müzakerelerinde temsil etmeye yetkili sendika olduğu kesinleşmiştir. Buna rağmen şirket yönetimi, sendika ile toplu iş sözleşmesi müzakerelerine başlamayı reddetmiştir.Yasal toplu sözleşme sürecinin başladığı işyerinde işveren, toplu sözleşme için masaya oturma çağrımızı karşılıksız bırakarak görüşmelere katılmadı. Arabuluculuk süreci devam ederken baskılarını daha da artıran işveren, “Sendikadan vazgeçin, sendika buraya asla giremez, devlet bizim arkamızda” gibi söylemlerle üyelerimizi yıldırmaya çalıştı. 7 Şubat 2024 tarihinde işyerindeki baskıların devamı olarak 4 üyemiz işten çıkarıldı.

Yapılan toplu sözleşme sürecinin tıkanmasının ardından sendikamız, 28.03.2024 tarihinde grev kararı almak durumunda kaldı. Mersen işyerinde çalışan üyelerimiz 19.04.2024 tarihinde greve çıktılar ve o günden bu yana da grevlerini kararlılıkla sürdürüyorlar.

Ancak Mersen işvereninin hukuksuz uygulamaları grev süresince de devam etmiştir. İşveren, Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun grev uygulamasına dair maddelerine aykırı şekilde, grevdeki işçilerin yerine işçi çalıştırmış ve greve katılan üyelerimizi grevden vazgeçmeleri için taciz etmiştir.

İşyerinde bakanlık müfettişlerince yapılan denetimde, işçilere sendikal baskı uygulandığı tespit edilmiş, işverene idari para cezası verilmiştir. İşine tazminatsız olarak son verilen işçilerin de sendikal

sebeplerle işten çıkarıldığı tespit edilmiş olup, bu işçilerin çıkış kodları 4 numaralı kod olarak değiştirilmiştir.

Mersen fabrikasında üyelerimizin gasbedilen toplusözleşme hakları için başlattıkları grev, bugün 40’ncı gününde.

Fransa merkezli Mersen şirketi, iki yıl boyunca yetki mahkemeleriyle Mersen işçilerinin sendikalı çalışma hakkını öteledi. Sendikamızın kesinleşen yetkisinin ardından işverenin toplu sözleşme masasına gelmemesi üzerine 19 Nisan 2024’te greve çıkan üyelerimiz, o günden beri kararlılıkla mücadelelerini sürdürüyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası olarak sizleri, işverenlerin bu pervasızlığına, sendikal haklarımızın önüne konulan engellere karşı grevdeki Mersen işçilerinin mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.

Bu grev hepimizin! Birlikte kazanacağız! denildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Durak Köfteci

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!