KLÜ Tarafından Düzenlenen "Bilim Kafe" Etkinliği'' Yapıldı.

Yükseköğretim Kurulu’nun tavsiye ve öncülüğünde, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde kurulan Bilim İletişimi Ofisi, bilimsel bilginin toplumla sade, anlaşılır ve etkili bir şekilde buluşturulması kapsamında, dünyanın en büyük Bilim Kafe etkinliği, 81 ilde 150’yi aşkın üniversitenin katılımıyla 27-28 Haziran 2025 tarihlerinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Bilim Kafe Lansman Etkinlikleri çerçevesinde, Kırklareli Üniversitesi olarak 27 Haziran 2025 Cuma günü saat 16.00’da Yayla Mahallesi Mehmet Akyürek Yayla Parkı’nda “Şeker Hastalığı” konulu bir halk söyleşisi düzenlendi.
Açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Bilim İletişimi Ofis Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Haluk Keskin, KLÜ olarak düzenlenen bu etkinlğiimize katılarak destek veren vatadandaşlarımıza ve etknliğimizde bizleri yanlız bırakmayan Kırklareli halkına teşekkür etti.
Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Gençbay, Mehmet Akyürek Yayla Parkı'nda KLÜ tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada,etkinliğe katkı sunan herkese teşekkür ederim.Bil saklanması değil paylaştıkça anlamlaşan bir duygudur.Bizlerde KLÜ olarak bilimsel bilgilerin üniversite içerisinde sıkışıp kalmaması gerektiğini ve bu bilgilerin vatandaşların bilgilendirilmesi anlamında üniversitelere görev düşmektedir.Bilgilerin kaynağınında son derece önemli olduğuna dikkat çeken Gençbay,
Bilim İletişimi Ofisinin bilimsel bilgilerin vatandaşlarla doğrudan alanında uzman kişilerce paylaşılması amacıyla kurulduğu söyledi.
ÇAY ÇOK ÖNEMLİ AMA!
Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Araştırma Görevlisi Esma Oğuz da eline aldığı çay ile şayın Türk toplumunda önemine dikkat çekerek çay türk tpolumunun olmazsa olmazıdır ve de özellikle de şekerin çayla birlikte çok tüketildiğini ifade etti.
Oğuz, misafirliğe gittiğimizde bize ilk ikram edilen çay olur.Hatta çay ikram edilmezse bunun doru olmadığını düşünürüz ve genelde de insanların çaylarına damak tadına, zevklerine ve alışkanlıklarına göre şeker koyduğunu söyledi.Çaymı? Çaylı şekermi? sorusuna ise cevap vermek gerekirse şekerin çok masum olmayan bir gıda olmadığını söyledi.
Oğuz, "Vücudumuza aldığımızda bazı reaksiyonlar, ilerleyici hastalıklar şekerle beraber başlıyor. Vücudumuzun temel yakıt kaynağı şekerdir. Kas hücrelerimiz, beyin hücrelerimiz bütün fonksiyonlarını şekerle karşılıyor, enerji depomuzu onunla karşılıyor fakat sorun şurada başlıyor: Şekeri almamız gerekenden fazla tüketmeye başladığımızda, vücudumuzda bazı reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor.Ve Şeker sanıldığı kadar masum bir gıda değidir.
Konuşması ilgi ile izlenen Oğuz sözlerini “doğal şeker” ve “rafine şeker” arasındaki farkı da detaylı bişe şekilde anlatması ve verdiği sağlıklı bilgilerin ardından konuşmasını tamamladı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.