Kırklareli
10 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

Erken Tanı Önemli

Erken Tanı Önemli
haber detay

Kırklareli Kanser Savaş Derneği tarafından organize edilen Kanser ve Hastalıkları hakkında bilgilendirme ve Korunma yöntemleri konulu Konferans İl Özel İdaresi Cazibe Merkezinde yapıldı.
Kırklareli Kanser Savaş Derneği tarafından "Kanseri Yenmek İçin Birlike  Tutunalım Hayata " konulu proje T.Ç İçişleri Başkanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmektedir .
28 Şubat Çarşmaba günü İl Özel İdare Cazibe Merkezinde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Kırklareli Kanser Savaş Derneği Başkanı Remzi Derkel sunumu ise Kırklareli Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji bölümü uzmanı Doç.Dr. Ali Gökyar yaptı.
Kırklareli Kanser Savaş Derneği tarafından organize edilen Kanser ve Hastalıkları hakkında bilgilendirme ve Korunma yöntemleri konulu Konferansa Kırklareli Vali Yardımcısı Tanju Çanakçıoğlu,İl Sağlık Müdürü Dr.Çiğdem Cerit ,Dernekler Masası Müdürü Fatma Baydur Yeşilay Başkanı Aslı Karakahya, TEMAD Kırklareli Şube Başkanı Menderes Akkuş ile davetliler katıldı . 
Konferansa konuşmacı olaak katılan Onkoloji bölümü uzmanı Doç.Dr. Ali Gökyar konuşmasında,"Erken tanı bu hastalıkta çok önemlidir.Bu nedenle Kanser tarama merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır" dedi.
Yapılan açıklamada,Proje Kanser Savaş Derneği organizasyonu,İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliği ile İl Sivil Toplum Kuruluşlarınında destekleri yürütülmektedir."Ülkemizde 3 tane kanser türü ile ilgili yürütülen tarama faaliyeti var. Kalın bağırsak kanseri, prostat kanseri ve kadınlarda rahim ağzı kanseri ülkemizde belli yaşlarda tarama yapılmaktadır.
"Erken tanı önemli"
"Kanserin erken evrelerinde genellikle ameliyatla kanserli bölgenin çıkarılmasıyla hastalar sağlıklarına kavuşabiliyor.Ama hastalığın dördüncü evresi dediğimiz hastalığın yayıldığı dönemde, ameliyat seçeneği ve tamamen kanserin yok edilmesi ortadan kalkıyor. Bunların yerine de; kemoterapi, akıllı ilaç uygulamaları ve immünoterapiler devreye giriyor.Bu tabi ki hasta için çok daha külfetli ve yorucu bir tedavi. Uzun zaman sürüyor. Hasta bu tedavileri alırken de ciddi yan etkilere maruz kalmak zorunda kalıyor O yüzden ne kadar erken yakalamış ve tanı koymuş olursak o kadar kolay oluyor."
Kanserin Hangi organdan kaynaklandığı önemli
"Halk arasında da söylenen; yayılan yayılmayan, dişi erkek gibi tanımlar kullanılıyor. Bizim baktığımız genelde kötü huylu kanserler. Daha iyi dediğimiz tümörler onlar kanser olarak adlandırılmıyor. Bunların tedavisi daha kolay. Ameliyat ile temizleniyor. Ama kötü huylu dediğimiz kanserler kendi içerisinde de çıktığı organa göre farklılık gösteriyor. Mesela bir pankreas kanseri ile prostat kanserinin yaşam beklentisi arasında çok büyük farklar var. Buradaki bizim tedavi ettiğimiz kanser türleri içerisinde daha çok hangi organdan kaynaklandığı önemli dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!