Kırklareli
15 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

EMEKLİLER İNSANCA YAŞAM TALEBİYLE ALANLARA ÇIKTI

EMEKLİLER İNSANCA YAŞAM TALEBİYLE ALANLARA ÇIKTI
2021 Tüm Emekliler Sendikası Genel Merkezinin aldığı karar ile yurt çapında eş zamanlı basın açıklamaları gerçekleştirdi.
haber detay

Türkiye’nin birçok şehrinde gerçekleştirilen basın açıklamasına Kırklareli Şubesi de destek verdi ve Öğretmenevi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.Açılışa Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve iki Başkan Yardımcısı ile birlikte  sendika üyeleri ve emek dostlarıda  destek verdi.
Basın açıklaması öncesi açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Hüseyin Budak tarafından  başta Bartın maden işçileri olmak üzere iş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm sınıf kardeşlerimiz adına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.Saygı duruşundan sonra basın açıklamasını 2021 Tüm Emekli-Sen Yürütme kurulu üyesi Şahin Yetiş yaptı.Yetiş, açıklamasında, Türkiye’de emeklilerin açlık ve sefalet ile boğuştuğunu, ama insanca yaşamak için mücadele edip örgütlendiğini dile getirdi.Basın açıklaması sırasında emekliler, “Emekliyiz haklıyız kazanacağız”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, sloganları attı. Daha sonra basın açıklamasına geçildi..Okunan basın açıklamasında,
2023 yılı merkezi hükümet bütçe tasarısı mecliste görüşülmeye başlandı. Bütçe metinleri sıradan, basit, rakamların alt alta sıralandığı metinler değildir. Bütçe metinleri önümüzdeki gelecek yılın tahminlerinin, bilimsel olarak yapıldığı ve bir ülkenin gelirlerinin, kimlerden ve nasıl toplanacağı, toplanan gelirlerden, hangi kesimlere ne kadar pay ayrılacağının, önceden belirlendiği, siyasi iktidarın, hangi sınıfın çıkarları doğrultusunda hareket edeceğini gösteren, en somut, ekonomik ve siyasi metinlerdir.20 yıllık AKP iktidarının, tek adam rejimine dönüştükten sonra, hazırladığı ilk bütçe olan 2019 yılı merkezi hükümet bütçesi gibi, 2023 merkezi hükümet bütçesi de, saraydaki tuzu kuru bir grup danışman tarafından hazırlandı. Bu bütçede, emekçiler, emekliler, yoksullar, küçük üreticiler, köylüler, kısaca bütçede halk yoktur. Bu bütçe, AKP iktidarının,hep yaptığı gibi, borç ve faiz bütçesidir, savaş ve rant bütçesidir. Yaptığı ve yapacağı zamlarla, yüksek vergilerle,ceza ve faizlerle, toplumdan alacağı kaynakları sermayeye, rant kesimlerine kaynak aktarma bütçesidir. Halkı yok sayan, toplumu açlığa ve yoksulluğa sürükleyen iktidar muktedirleri, çalışanların, emekçilerin temsilcilerinin ve kurumlarının taleplerini, dikkate bile almadan bütçe hazırladılar.Eylül ayı sonu itibariyle, açlık sınırının7,667 tl, yoksulluk sınırının 23,500tl olduğu bir dönemde, 3500 tl maaşa mahkum edilen milyonlarca emekli, bu bütçede dikkate alınmamıştır. Açlık sınırının ve asgari ücretin altındaki maaşlarla, sefalete ve yoksulluğa mahkûm edilen milyonlarca emekli, banka kuyruklarında yaşama savaşı veriyor. Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı ile günlük yaşamını sürdürmek zorunda bırakılan emekliler, bankalara borçlanarak, icra ve haciz tehdidi altında yaşıyor. İlerlemiş yaşlarında, huzur ve güven içerisinde dinlenerek yaşaması gereken emekliler, yaşlarına ve hastalıklarına rağmen yaşamını sürdürebilmek için, hâlâ çalışmaya veya iş aramaya devam ediyorlar. Çünkü geçinemiyorlar.Gıda başta olmak üzere, temel ihtiyaç maddeleri fiyatları sürekli artıyor. Emekli maaşı kiraya yetmiyor, ev kiraları, elektrik ve doğalgaz faturaları ödenemez miktarlara ulaşıyor. Çarşıda, pazarda, markette, mutfakta yangın var. Geçinemiyoruz.
Artık yeter dayanamıyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Sabredecek, şükredecek, bekleyecek halimiz kalmadı. Vaat değil, icraat istiyoruz.İktidar bütçenin ve devletin kaynaklarını, toplum yararına kullanmıyor,Yoksuldan çeşitli kelemlerde aldıklarını, zenginlere kaynak olarak aktarıyor. Milyar dolarlık garantili projeler, alınan yüksek faizli borçlar, lüks harcamaların hepsi, bizlere harcanması gereken kaynaklardan karşılanıyor. Sadece Kur Korumalı Mevduat bile hazine soygununa dönüştü soygunun yıl sonuna kadar maliyeti, 200 milyar olacak . Oysa, aynı iktidar muktedirleri, bayramlarda emeklilere 100 lira fazla verirsek, bütçeye yükü üç milyar olur, mali disiplin bozulur diye bayram ikramiyelerine zam yapmadılar. Çünkü, akp-saray iktidarı, halkın değil, sermayenin iktidarı olmaya devam ediyor. Bir avuç rantiye sınıfına kaynak aktarma politikası, sosyal devlet politikası olamaz. Ancak, anayasal hakların ve hukukun ortadan kalktığı,demokratik hak arama yollarının kapatıldığı, diktatörlük rejimlerinde uygulanır. İktidar, ülkeyi hızla oraya götürüyor.Demokratik bir ülkede, bütçe hazırlanırken az kazanandan az, çok kazanandan çok alınması esasına göre işlem yapılır. Oysa, iktidar tam tersini yapıyor. Bütün yükü, halkın sırtına yüklüyor. İktidarın yaptığı her bütçe, büyük açıklar veriyor. O kadar gereksiz ve lüks harcamalar yapıyorlar ki, örneğin, 2022 için yapılan merkezi bütçe,6 ayda bitirilerek ikinci bütçe yapıldı. Milyarlarca mali yük, vergi ve zamlar, halkımızın üzerine yıkıldı. Gelir seviyemiz düştü, işsizlik artı, enflasyon ve döviz fırladı, borçlar arttı. Hayatımız daha da zorlaştı. İktidar, durumu düzelteceğine, hakkını arayan, emekçileri, emeklileri, köylüyü, derdini anlatmak isteyen herkesi, terörist ve dış güçlerin maşası ilan edip,cezalandırmaya çalışıyor. Sendikalarımızı kapatmaya çalışıyor. Bizleri örgütsüz bırakmayı planlıyor.İktidar bürokratlarının, bakan yardımcılarının 3-5, hatta 6-7 yerden toplamı yüz binlerce TL’yi bulan maaşlar aldıkları bir dönemde, hiç kimse milyonlarca emekliyi görmezden gelemez, ilerlemiş yaşında iş aramak zorunda bırakamaz. Bunun bir bedeli olacak. Bizleri görmeyen iktidarı, önümüzdeki seçimlerde bizlerde görmeyeceğiz. Emekliler, bütçeye yük değildir.Haklarını istiyorlar.Kimsenin kulu,kölesi değiliz.
DEĞERLİ EMEKLİLER VE SEVGİLİ EYT’Lİ YURTTAŞLAR
Bir yanda emekliler bunları yaşarken, diğer yanda ise emekli olabilmek için gereken prim gün sayısını ve sigorta süresini tamamladığı halde, 4447 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi nedeniyle emekli olamayan milyonlarca EYT’li, yıllardır büyük mağduriyetler ve acılar yaşıyor. EYT'li yurttaşlar ‘genç oldukları’ gerekçesiyle emekli olamıyor. İşsiz kaldıklarında ise ‘yaşlı oldukları’ gerekçesiyle iş verilmiyor. Yaş sınırını tamamlayıp emekli olduklarında ise bu defa açlık sınırının ve asgari ücretin altında bağlanan emekli maaşıyla yoksulluğa ve sefalete mahkûm ediliyor. 2021 Tüm Emekliler Sendikası çatısı altında bir araya gelen bizler, Tüm Emekliler ve EYT’li yurttaşlar için, insanca, onurlu ve huzurlu bir yaşam, çocuklarımız ve torunlarımız için sosyal güvenceli ve güvenli bir gelecek istiyoruz. Bunun için örgütleniyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz. Bütün emeklileri sendikamıza üye olmaya davet ediyoruz. Tüm emeklilere ve EYT’li yurttaşlara sesleniyoruz. Emeklilere ve emeklilikte yaşa takılan yurttaşlara, insanca ve onurlu bir yaşam için, Tüm emeklileri ve EYT’li yurttaşları, hep birlikte omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz.
ACİL TALEPLERİMİZ :
1 – En düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlensin. Asgari ücret ise açlık sınırının üstüne çıkarılsın.
2 - Tüm emekli, dul ve yetim maaşlarına çarşı, pazar ve marketlerdeki gerçek enflasyon oranı ile, açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre, Ocak ayını beklemeden, derhal seyyanen ek zam yapılsın.
3 – Emekli Sendikaları Statü Yasası, intibak yasası ve hiçbir EYT’liyi dışarı da bırakmayacak bir EYT yasası çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranı eski sisteme döndürülsün.
4 – Emekli maaşlarından, muayene, tedavi, ilaç katkı payı adı altında alınan her türlü kesinti kaldırılsın.
5 – Bayram ikramiyeleri, birer maaş tutarında ve yılda 4 kez ödensin.
6—Emekli maaş promosyonlarının belirlenmesi için SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine, emekli örgütlerinin de katılması yönünde yasal düzenlemeler yapılsın
İnsanca yaşamak için, demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanıp, 2021 Tüm Emekli Sen çatısı altında mücadelemizi yükselteceğiz.
- insanca Yaşamak İstiyoruz!.. Emekliyiz, Haklıyız, Kazanacağız..
YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ YAŞASIN TÜM EMEKLİ SEN dedi.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: Manşet Haber

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!