Kırklareli
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

Dolar/TL 30,10'u Aşarak Yeni Rekor Kırdı

Dolar/TL 30,10'u Aşarak Yeni Rekor Kırdı
Türkiye'de Dolar/TL kuru güne 30,10 seviyesini aşarak başladı.
haber detay

Merkez Bankası (TCMB) ise enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi ve gerekirse her türlü adımı atmaya hazır olduklarını açıkladı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD'de 11 Ocak'taki yatırımcı günü ve Cuma günü gerçekleşen toplantılarda "Enflasyon risklerine karşı dikkatliyiz ve gerekmesi halinde her türlü adımı almaya hazırız" ifadesini vurguladı.

TCMB, geçen yıl mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından faiz artırımlarına başlamış ve aralıktaki son artışla birlikte toplamda 3 bin 400 baz puan faiz artırımı yaparak politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 42,5'e çıkarmıştı. Bu adımlar, yatırımcı algısını değiştirmiş ve yabancı yatırımcılardan portföy girişleri başlamıştı.

Enflasyon, geçen yılı yüzde 65'in hemen altında tamamlarken, beklenti 2024 ortasında enflasyonun yüzde 70'in üzerine çıkıp daha sonra düşeceği yönünde. TCMB'nin 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 36 iken piyasa tahmini biraz daha yüksek, yüzde 40'ın üzerinde bulunuyor.

TCMB Başkanı Erkan'ın, gerekirse "her adımı atmaya hazır" olduklarını söylemesi, ekonomistlere göre enflasyon riskleri açısından verilen en belirgin mesaj oldu.

Moody's, Cuma günü Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e yükseltti ancak notu değişmedi. TL, eylül başından bu yana günlük sınırlı değer kayıplarını sürdürüyor. Dolar/TL, geçen hafta 30,50'ye kadar yükseldikten sonra bu sabah 30,10 civarında işlem görmekte.

Bugün, iç veri gündeminde Aralık 2023 dönemi Hazine bütçe gerçekleşmeleri yer alıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 6,4 hedefin 1 puan altında 2023'ü tamamlayacağını belirtmişti.

Küresel piyasalarda ise Davos Dünya Ekonomik Forumu başlıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, başkan Christine Lagarde dahil, forumda konuşma yapacaklar.

ABD'de resmi tatil olması nedeniyle işlem hacmi düşük kalsa da Kongre liderlerinin geçici bir harcama tasarısı üzerinde anlaşması, hükümetin faaliyetlerini durdurmasını önleme konusunda ilerleme kaydedildi.

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!