Kırklareli
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

Belediye Meclis Yetkileri Devredilemez

Belediye Meclis Yetkileri Devredilemez
haber detay

Cumhuriyet Halk Partisinin Geleneksel olarak Çarşamba Halk toplantısı Parti il-ilçe binasında partililerin katılımı ile yapıldı.
Merkez ilçe Başkanının mazereti nedeniyle katılamadığı toplantının açılış konuşmasını Merkez İlçe Başkanı adına Mutlu Bal yaptı.Bal yaptığı açılış konuşmasında Merkez ilçe Başkanlığı tarafından hazırlanan ve sosyal medyada gündem olan Belediye Başkanı Derya Bulut'a yetki devrinin reddedilmesi ile ilgili hazırlanan metni okudu.
Değerli Kırklareli Halkının Bilgilerine sunmak istediğimiz bir husus var;Dün gerçekleştirilen Belediye Meclisi toplantısında 2 ve 3 numaralı gündem maddeleri partimiz belediye meclis üyeleri tarafından reddedilmiştir.Bunun sonucunda bir takım siyasiler alınan kararları çarpıtarak bizleri Kırklareli Halkına yapılacak hizmetleri engellemekle itham etmişlerdir.Değinmek isteriz ki; söz konusu gündem maddelerinin soyut ve genel ibareler içermesi ve gündem maddelerindeki yetkilerin proje bazında somutlaştırılmamış olması nedeniyle reddedilmiştir.
Reddedilen 2 numaralı gündem maddesinde; “her türlü hibe programları işlemleri” ifadesi hangi kurum ve kuruluşla yapılacağı, yapılacak hibe programlarının miktarlarının belli olmaması içeriği itibari ile genel bir yetki talebi içermesi, Belediye Meclisinin yetkisi dâhilinde olan konularda Belediye Başkanına geniş yetkiler tanıması sebebi ile reddedilmiştir.
Bu nedenle kabul edilemez!! 
3 numaralı gündem maddesinde yine somutlaştırılmış bir proje olmaksızın içerisinde “ sivil toplum örgütleriyle yapılacak işlemlerde (hangi sivil toplum örgütleri ve hangi işlemler olduğu belirtilmemiştir.) Belediye Başkanına yetki verilmesi istenmiş ancak kendisinin yakın ilişkiler içerisinde olduğu “ENSAR” “TÜGVA” gibi derneklerle imzalanabilecek protokollerin önüne geçilmesi amacıyla partimiz belediye meclis üyeleri tarafından reddedilmiştir.
Sayın Belediye Başkanı unutmamalıdır ki;
Kırklareli halkı kendisini Belediye Başkanı seçip belediyeyi temsil yetkisi vermişse de Cumhuriyet Halk Partili 16 Belediye Meclis üyesini seçerek belediye meclis üyelerimize de belediyenin karar organı olan belediye meclisinde etkin bir görev vermiştir.
Kırklareli Halkına hizmet söz konusu olduğunda projelendirilmiş somut bir yetki veyahut madde meclis gündemine geldiğinde hiçbir siyasi saik gözetmeksizin 16 Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclisi Üyesinin olumlu oy kullanacağından kimsenin şüphesi olmasın!! denildi.
Kırklareli CHP İl Başkanı Av.Bora Terzi de konuşmasında, Kırklareli Belediye Meclisi gündeminde yer alan ve partili Meclis üyelerimizin red oyu verdiği iki maddeye açıklık getirmek istiyorum.Bildiğiniz gibi Mayıs ayı Meclis toplantı gündemi ile ilgili ve bu sorunlu 2 maddeyle ilgili Belediye Meclis üyelerimizle bir grup toplantı gerçekleştirdik.Bu sorunlu maddelerinin birincisi Avrupa Birliği ve Büyükelcilikler, Türkiye Ulusal Ajansı, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi finas ihale birimi, Trakya Kalkınma Ajansı gibi uluslararası her türlü hibe programları işlemleri için Belediye Başkanı Derya Bulut'a yetki verilmesi konusunun görüşülmesiydi.Bilindiği gibi Belediye Başkanının şartlı olmayan her türlü bağışı kabul etme yetkisi zaten vardır.Şartlı bağışla ilgili karar verme yetkisi ise halkın oyuyla gelmiş  Belediye Meclisindir.Dolayısıyla hibenin  bu karar olmaksızın yani Belediye Meclisinin kabul edilebileceği söz konusu değil .Şartlı bir bağış durumu söz konusu olsaydı  buna Belediye Meclisi karar verecekti. Belediye Başkanı da şartlı olmayan her türlü bağışı kabul edebilir. Belediye Kanuna göre bunda bir sakınca yok zaten.Sakınca bu gündem maddesinin genel ve soyut ibareler içermiş olması sebebiyle meclis üyelerimiz tarafındaN kabul edilmemiştir.Bu madde adeta Belediye meclisinin yetkilerini Belediye meclis üyelerinden alıp Belediye Başkanına devredecek bir yetki içermesidir. Bununda tarafımızca kabul edilmesi asla mümkün değildir.Ve Belediye Meclis üyelerimizde bu gerekçe ile söz konusu maddeye red oyu vererek kendi yetkilerini devretmesine izin vermemişlerdir. Diğer 2. Madde ise Belediyenin tüm iş ve işlemleri ile ilgili tüm  kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve lisanslı işletmelerle yapılacak  protokolleri imza altına alma hususunda Belediye Başkanı Derya Bulut 'a tam yetki verilmesi konusunun görüşülme maddesidir.Halkın oyu ile seçilerek gelmiş  Belediye Meclis üyelerinin yetkilerini devredeceksek o zaman Belediye Meclisi kapatalım mı arkadaşlar. Belediye tüzel kişilğini Kırklareli Belediyesi Belediye Başkanı tek başına yürütür olacak ve   buda Belediye Meclis Üyelerimiz ve Partimiz tarafından kabul edilemez olarak kabul edilmiş soyut ve genel ibareler içermiş olması  sebebiyle reddedilmesi yönünde Grup kararı alınmış ve Belediye Meclis üyelerimizin tamamı bu maddeleri aldığımız grup kararı ile reddetmiştir.
Kırklareli yararına yapılacak  her türlü işlem, proje ve etkinliklere partimiz ve grubumuz olarak kabul oyu vereceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız dedi.

 
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!