© Manşet Haber Gazetesi 2021

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin Projesine AB 'den Onay Geldi

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği liderliğinde hazırlanan ve 2023-2025 yılları arasında başvuru süreci devam etmiş olan proje Avrupa Birliğinden desteklenmesi için onaylandı.
Lüleburgaz ilçesinde projenin onaylanması ile ilgili yapılan basın açıklamasına, Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Lüleburgaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihan Erdem, Lüleburgaz Marangozlar Odası Başkanı Hasan İsmailler, Lüleburgaz Berberler Odası Başkanı Yüksel Akın, Lüleburgaz Şoförler Odası Başkanı Koray Güven, Elektrik ve Yapı Sanatkarları Odası Başkanı Yılmaz Özeltin, Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Abdullah Koç, Demirci ve Araba Yapımcıları Odası Başkanı Bekir Kasapoğlu, Genel Sekreter Hasan Oktay Tok ve Lüleburgaz İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri katılım sağladı. 
Avrupa Birliği Başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg VI-A IPA Bulgaristan–Türkiye Programı'nın Öncelik 2 “Sınır Ötesi Bölgenin Entegre Kalkınması” kapsamında desteklenen ‘Cooperation for reloading tourism generation skills in the border areas of Yambol and Kirklareli’ / Yambol ve Kırklareli Sınır Bölgelerinde Turizm Geliştirme Becerilerinin Yeniden Kazandırılması için İş Birliği projesi, SkillsinToruism kısa adlıve  BGTR0200039 sayılı projenin uygulanmasına da başlandı.

Proje, Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Stralja Belediyesi, Bulgaristan, Kırklareli Lüleburgaz İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve Djinot Halk Eğitim Merkezi (Bulgaristan) ile ortaklaşa yürütülecek olup 25 Haziran 2025 – 25 Haziran 2027 tarihleri arasında, 24 ay süreyle Kırklareli ve Yambol illerinde uygulanacaktır. 
Proje kapsamında; turizm ve kültür merkezlerinin yenilenmesi ve desteklenmesi, işletmeler ile eğitim kurumları arasında iş birliğinin teşvik edilmesi, turizm sektöründe çalışan personele ve işsiz bireylere yönelik eğitim programları düzenlenmesi planlanmaktadır. 


Avrupa Birliği’nden 936 Bin Euro Destek

Projenin toplam bütçesi 936.095,01 EURO olup, tamamı Avrupa Birliğinden Interreg VI-A IPA Bulgaristan–Türkiye Programı kapsamında Türk ve Bulgar proje ortaklarına sağlanacaktır.
Projenin hedefi; sınır-ötesi iş birliği ile her iki bölgenin, Kırklareli ve Yambol illerinin turizm potansiyeline dayalı entegre ve kapsayıcı sosyal, ekonomik ve çevresel yerel kalkınmaya destek sağlanmasıdır. 
Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği koordinasyonunda proje kapsamında iş dünyası ve eğitim kurumların arasında güçlü iş birliğin sağlanması, kültürel kuruluşlar ve yerel karar vericilerden oluşan çeşitli paydaşların katılımıyla çok boyutlu ve iş birliğine dayalı bir kalkınma modelin oluşturulması hedeflenmiştir. Bununla birlikte proje, sınır ötesi iş birliği ve iki ülkenin özgün kültürel ve kentsel turizm değerlerini ve potansiyellerini kullanarak bölgelerin daha fazla ziyaretçi çekmesini, daha yüksek ekonomik etki yaratmasını ve turizm pazarında öne çıkan destinasyonlar hâline gelmesini hedeflemektedir.

Onaylanan Projede 5 Yıllık Ortak Turizm Gelişim Planı Hazırlanacak

Proje faaliyetleri arasında; Kırklareli ve Yambol illerini kapsayan ve özellikle turizm alanındaki işgücü dikkate alınarak 5 yıllık Ortak Turizm Geliştirme Planı hazırlanacak ve uygulanmasına başlanacaktır. Bu 5 yıllık plan Yambol ve Kırklareli bölgelerini kapsayan "SkillsInTourism’ projesi kapsamında, turizm sektöründeki istihdam, personel kapasitesi, beceri düzeyleri ve genç işsizler (NEET’ler) konularında mevcut durumu analiz sonucunda hazırlanacaktır. Bu planın hazırlanması için yapılacak olan araştırma çalışmalarımızda Türkiye ve Bulgaristan’dan seçilen uzmanların yer aldığı ortak bir ekip ile, gıda-içecek, konaklama, seyahat acenteleri, rehberlik hizmetleri ve etkinlik organizasyonu gibi turizm sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren 500’den fazla işletmeye ulaşmayı hedefliyoruz.  Aynı zamanda bölgede yaşayan gençlerin ve NEET’lerin – ne eğitimde ne istihdamda ekonomik ve sosyal durumları, beklentileri, eğitim ve istihdama entegrasyon olanakları da detaylı şekilde incelenecek.
Bununla birlikte proje faaliyetleri kapsamında turizm sektöründe istihdam edilecek gençler ve işsiz bireyler için değişik mesleki kursların – dijital pazarlama, yabancı dil kursları, iş güvenliği gibi kursların açılması planlanmıştır. 
Bu kursların gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan eğitim alanların düzenlenmesi de yapılacaktır. Kırklareli merkezde Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine ait eğitim salonu yeni eğitim tefrişatlarıyla donatılıp, özellikle yerel esnafın eğitim ihtiyaçlarına cevap verecek güzel ferah eğitim alanı oluşturulacaktır. 
Bununla birlikte proje ortağı olan Lüleburgaz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Lüleburgaz Halk Eğitim Merkezinde 5 atölye için ihtiyaç duyulan tasarım ve dikiş ekipmanları, bilgisayar ekipmanları gibi kurs malzemelerin alımı planlanmıştır. 
Ayrıca, proje kapsamında büyük önem taşıyan yatırım faaliyeti gerçekleştirilecektir.  Lüleburgaz ilçe merkezin özellikle konferans ve alış – veriş turizmin cazibe merkezine dönüşmesi için Lüleburgaz İlçe Halk Eğitim merkezi kültür etkinlikler salonun tadilatı yapılması ve tanıtım etkinliklerin düzenlenmesi planlanmıştır. Bu proje kapsamında salonun ciddi tadilat çalışmalarından geçirilmesi ve yeni görünüşüyle çok hızlı bir şekilde hem kültürel etkinlikler hem de turizm sektörünü destekleyecek ulusla ve uluslararası konferans ve toplantılara hizmete sunulması planlanmıştır. 

Projenin Turizm Sektörüne Büyük Katkısının Olması hedefleniyor

Lüleburgaz ilçe merkezinde yenilenen tüm eğitim atölyelerinde, esnafın personeline ve işsiz gençlere çeşitli mesleki beceriler kazandıracak, özellikle turizm sektöründeki istihdam potansiyelini artırmaya yönelik eğitim kurslarının düzenlenmesi planlanmaktadır.
İki yıl sürecek olan proje faaliyetlerinden Kırklareli ve Yambol sınır illerinde kayıtlı 100’den fazla işletmenin ve 250’den fazla bireylerin doğrudan yararlanması beklenmektedir. 
Sonuç olarak Türkiye ve Bulgaristan sınır bölgelerinde yer alan kamu kurum ve kuruşlar, oda ve mesleki birlikler ve şirketler arasında bilgi ve deneyim paylaşımın güçlendirilmesi ve Yambol’da kültürel ve festival turizmi, Kırklareli’nde ise kentsel ve alışveriş turizmin desteklenmesi beklenmektedir. 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER