© Manşet Haber Gazetesi 2021

Edirne'de 1 Mayıs Coşkusu

Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan  1 Mayıs  "Birlik, mücadele ve dayanışma günü"    Kırklareli Lüleburgaz ilçesi ile Edirne ilinde binlerce kişinin katılımıyla ve  coşkuyla kutlandı.
Edirne'de 1 Mayıs  "Birlik, mücadele ve dayanışma günü"   1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Kırklareli Emek ve Demokrasi platformuna bağlı sendikalar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Şükrüpaşa İlköğretim Okulu önünde toplanarak, davul ve zurna eşliğinde oluşturulan kortejle  Saraçlar Caddesi’nde toplandı.
Atatürk Bulvarı üzerinde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik sivil toplum örgütü üyeleri, cadde boyunca ellerinde pankart ve dövizlerle yürüdü. Korteje, vatandaşlar da alkış tutarak destek verdi.1 Mayıs Tertip komitesi üyelerinin kortej başında yer almasının ardından Türk İş'e bağlı sendikalar,ardından DİSK'e bağlı sendikaları,KESK,Birleşik Kamu İş,TTB,TMMOB,ÇYDD,ADD,TDB,Edirne Barosu,Edirne CHP İl Örgütü,TÜLOV,Trakya Emekliler ve EYT liler Birliği,Edirne Çocuk Hakları Derneği,CHP Edirne İl Örgütü,SOL Parti,TİP, DEM, EMEP,Öğrenci Kolektifleri gibi çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri kortej eşliğindeAtatürk Bulvarı üzerinden Saraçlar Caddesi’ne kadar devam eden yürüyüş sonrası kortej alandaki yerini aldı.
Miting alanına sığmayan yaklaşık 2 binden fazla kişinin katıldığı coşkulu kalabalık trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'ndeki programla 1 Mayıs'ı kutladı.Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın’ın da katıldığı yürüyüşün ardından program, trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’nde devam etti. İlçe belediye başkanlarının da yer aldığı kutlama programında Edirne Belediye Başkanı Akın, TÜRK-İş Edirne İl Temsilcisi Zeki Şişko, TEZ-KOOP İŞ Sendikası Başkanı Mehmet Meral, DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Caner Makasçı, Birleşik Kamu-İş İl Temsilcisi Nedim Zobar, KESK Edirne Platform Sözcüsü Ahmet Acet, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren ve Edirne Tabip Odası Başkanı Gürcan Altun ile birlikte sahneye çıkarak katılımcıları selamladı.Katılımcıların alanı doldurmasının ardından yitirilen tüm işçi ve devrimciler için yapılan saygı duruşu ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklamayı DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Caner Makasçı okudu.Makasçı,2024 1 Mayıs'ının en önemli gündeminin demokrasi mücadelesi olduğuna dikkat çekerek, "Bu 1 Mayıs ülkemizde ve dünyada, sermaye düzeninin ve bunlara bağlı otoriter rejimlerin tahrip ettiği demokrasiyi yeniden inşa edecek olan kolektif öznenin meydanlarda boy göstereceği tarih olacaktır" dedi.İşçiler, emekçiler ve emeklilerin Türkiye'nin çoğunluğu olduğunu hatırlatan Makasçı, “Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz, bizler bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini emeğimizle var ediyoruz ve insanca yaşamayı hak ediyoruz. Ancak bugünlerde değil insanca yaşamak, hayatta kalmak dahi giderek zorlaşıyor. İnsanca yaşayamıyorsak bu ülke fakir olduğu için değil; ülkenin kaynakları yetersiz olduğu için değil. Bu ülkenin kaynakları hepimizi insanca yaşatmaya yeter. Yeter ki kaynaklarımız rantçılara, sermayeye, faize, saraya, şatafata, silaha, savaşa değil işçilere, kamu emekçilerine, emeklilere ve kamu hizmetlerine kullanılsın. Yeter ki çarkları zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak için dönen bu düzene bir son verelim. Ama ülkeyi yönetenlerin tercihi belli. Onlar yoksuldan alıp zengine, emekçiden alıp sermayeye kaynak aktarımını görev biliyor. Bankalar, holdingler, şirketler karlılık rekorları açıklarken enflasyonun sebebi olarak biz gösteriliyoruz; alım gücümüz gerilemeye devam ediyor” diye konuştu.
‘EMEKÇİLER YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR’
Zenginlerin ve muktedirlerin hiçbir kurala uymak zorunda olmadığı bir düzende milyonların ekmeği, hakları ve özgürlüklerinin gasp edildiğini ifade eden Makasçı şöyle devam etti:“Örneğin TÜİK mahkeme kararlarına uymayarak enflasyon verilerini nasıl hesapladığını açıklamıyor, ekmeğimiz sahte enflasyon verileriyle küçülüyor. Dünyanın en uzun çalışan, en az izin kullanan, durmaksızın iş cinayetlerine kurban giden emekçileri bu ülkede yaşam savaşı veriyor.  Ülkemiz bir ucuz emek cenneti haline getirilmek istenirken Türkiye dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında. Otoriter bir rejimin ağır baskıları altında hepimiz köle gibi çalışıp asgari yaşamaya mahkum ediliyoruz. 2018 yılında kadro verdik aldatmacası ile Belediye Şirketlerine aktarılan işçiler Kamu hizmeti yapıyorlar. Ama Kadroları yok, ilave tediye hakları yok. Bizlerde buradan diyoruz ki kadro hakkımızı alana kadar durmak yok.Bu nedenle demokrasi mücadelesi 2024 1 Mayıs'ın en asli gündemlerinden biridir.Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), bütün dünyada otoriter rejimlerin yükselişine, demokrasinin gerilemesine ve buna bağlı olarak işçi haklarının zayıflamasına karşı ‘demokrasi için’ başlıklı küresel bir kampanya başlatmıştır. Bu 1 Mayıs ülkemizde ve dünyada, sermaye düzeninin ve bunlara bağlı otoriter rejimlerin tahrip ettiği demokrasiyi yeniden inşa edecek olan kolektif öznenin meydanlarda boy göstereceği tarih olacaktır.
‘1 MAYIS ALANINDA OLMAK EMEĞE SAHİP ÇIKMAKTIR’
Bugün 1 Mayıs alanlarında olmak işimize, aşımıza, ekmeğimize, emeğimize sahip çıkmaktır.Bugün 1 Mayıs alanlarında olmak hakkımıza-hukukumuza; gelirde, vergide ve ülkede adalet talebimize sahip çıkmaktır. Bugün 1 Mayıs alanlarında olmak eğitim ve sağlık başta olmak üzere herkese nitelikli kamu hizmeti hakkımıza sahip çıkmaktır. Bugün 1 Mayıs alanlarında olmak MESEM adı ile çocuk işçiliğinin sömürülmesine karşı olmaktır. Bugün 1 Mayıs alanlarında olmak söz ve karar hakkımıza; sendikalı olma, örgütlenme ve grev hakkımıza; ifade özgürlüğümüze; yani demokrasiye sahip çıkmaktır. Bugün 1 Mayıs alanlarında olmak İstanbul Sözleşmesine, işyerinde şiddete ve tacize karşı ILO’nun 190 sayılı sözleşmesine sahip çıkmaktır. Bugün 1 Mayıs alanlarında olmak Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater,Mine Özerden ve Gezi Parkı tutsaklarının yanında olmak demektir. Bugün 1 Mayıs alanlarında olmak eşitliğe, özgürlüğe, laikliğe, hepimizin eşit yurttaşlar olarak barış içinde, kardeşçe yaşayacağımız bir memleket mücadelesine sahip çıkmaktır. Bugün 1 Mayıs alanlarında olmak emperyalizme karşı tam bağımsızlığı savunmaktır diyor, hepinizin 1 Mayıs emeğin bayramını, işçi bayramını bir kez daha kutluyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı. Katılımcılar şarkılar ve türküler eşliğinde halay çekerek kutlama yaptı. Kutlama programı sorunsuz şekilde sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER